perjantai 5. marraskuuta 2010

NATUREN GER – NATUREN TAR


Igår öppnades en ny utställning i Rooska gårdens nedre våning. Veikko Vionojas basutställning har för en stund fått ge vika för en intressant utställning av nutidskonst. Det har jobbats intensivt de senaste veckorna med att planera upphängningen och att hänga upp konstverken.

Naturen ger – Naturen tar, är en vandringsutställning som har producerats av Salo konstmuseum och Landsbygdens bildnings- och kulturförbund (MSL). Utställningen behandlar genom nutidskonsten naturens mångfald och kretslopp. I verken undersöks människans relation till naturen: Hur är vi i naturen? Hur forskar vi och iakttar vi naturen och hur utnyttjar vi den? Vad händer då vi går bort och naturen tar sitt tillbaka?

Utställda finns fotografier och installationer av 11 finländska nutidskonstnärer. I verken tar djuren till sig de byggnader som vi har övergett, blickar vi mot den nordiska natthimlen, kämpar vi mot klimatet och naturkrafterna, forskar vi i naturmaterial och funderar på människans behov att begränsa naturen till en kontrollerbar helhet, katalogisera taxonomiskt och bura in.

Utställningens konstnärer är Kai Fagerström och Heikki Willamo, Paavo Halonen, Kalle Hamm och Dzamil Kamanger, Terhi Heino, Jorma Luhta, Tuula Närhinen, Anni Rapinoja, Sanni Seppo och Jenni Tieaho.

Vernissagebesökare i samspråk med konstnär Paavo Halonen i mitten.

Till mina främsta arbetsuppgifter som utställningsamanuens hör självfallet utställningarna. Det är många detaljer att tänka på innan det är dags att ta emot besökarna. Eftersom våra utställningsutrymmen är mycket mindre än den i Salo fick vi planera om utställningen för att passa våra utrymmen. Det var en utmaning att hitta en god lösning men desto roligare är det nu att se på slutresultatet och vara nöjd! Förutom själva arbetet med upphängningen skall inbjudningar till vernissage samt affischer planeras och sänds ut, presstillfälle hållas, annonseringen ordnas osv. Listan kan göras lång. Som tur har jag många hjälpsamma arbetskamrater och får arbeta i team med museimästaren, museivärdinnan och andra.


Öppningstalare Terho Taarna och museidirektör Kristina Ahmas

Det är alltid en spänning i luften inför vernissagen. Hur kommer utställningen att tas emot, kommer det att dyka upp folk till öppningen? Igår var en lyckad kväll med ett fyrtiotal närvarande vi vernissagen som öppnades av Terho Taarna, ordförande för nämnden för kultur- och ungdomsväsendet. Med på öppningen var även MSL kulturdirektör Liisa Heikkilä-Palo samt deras kulturproducent Raija Kallioinen. En av de elva konstnärerna som finns representerade på utställningen, Paavo Halonen har under veckan bott på stadens nya Drake Arts Residence och själv varit med och hängt upp sina konstverk.Nu hoppas jag att många hittar till Rooska gården och utställningen som verkligen är värd ett besök!


Sara Sarin, tf. Utställningsamanuens

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti