tiistai 18. kesäkuuta 2013

ProtestITE

– Tyyne Eskon muistonäyttely ja Juha Pesosen maalauksia

16.5.–29.9.2013, ITE-museo, Pedagogio, Kokkola

ITE-taiteelle tyypillinen mielenilmaisu, protesti vallitsevia oloja vastaan tai mielenpurkaus on ITE-museon kolmannen kesänäyttelyn teema. Näyttelyn taiteilijoina on edesmennyt kokkolalainen kuvataiteilija Tyyne Maria Esko (1920–2011) sekä tamperelainen Juha Pesonen (s. 1972). Esko on kansainvälisestikin tunnettu ITE-taiteilija, kun taas Pesonen on ITE-museon uusimpia löytöjä. Kumpaakin taiteilijaa yhdistää rohkeus; Tyyne Esko paljastaa avoimesti ja pisteliäästi vallanpitäjien ahneuden ja lyhytnäköisyyden, kun taas Juha Pesonen maalaa sisäisen ristiriitansa huikeiksi omakuviksi. Pesosen maalaukset ovat esillä ensimmäistä kertaa julkisesti.


Tyyne Eskon taiteellinen työskentely alkoi vasta hänen jäätyään eläkkeelle, mutta sitäkin näkyvämmi Tyyne Esko ei esittelyä kaipaa Kokkolassa, missä monet ovat henkilökohtaisesti hänet tavanneet tai kuulleet hänestä puhuttavann hän alkoi tuoda esille paikkakuntansa ja koko valtakunnan epäkohtia kirjoituksissaan ja maalauksissaan. Taiteilijan pistävältä tarkkanäköisyydeltä mikään ei jäänyt huomioimatta. Hän pilkkasi taiteen kenttää ja sen sisäpiiriläisyyttä. Tyyne Esko puolusti köyhää ihmistä ja nosti tämän oikeudet tasavertaiseksi nähtäväksi kaikkien eteen, kaunistelematta ja pyristelemättä. Itsensä hän maalasi huivipäisenä mummona – usein seuranaan Sami-koiransa.


Tyyne Esko, Kateus estää kehityksen, 1978, Kuva: Saarijärven museo

Tyyne Eskon maalauksissa näkyy outsider-taiteelle tyypillinen kerronta- ja maalaustapa, mikä herätti kiinnostusta aina Yhdysvaltoja myöten. Merkittävä outsider-taiteen galleristi Luise Ross osti Eskon maalauksia ja vei hänet Atlantin taakse. New York Timesin kirjoituksen myötä taiteilijan maalaukset levisivät koko maailman tietoisuuteen.


Tyyne Eskon kauniissa, lähes lyyrisen herkissä rakennuksia käsittelevässä sarjassa on myös tuttua protestihenkeä: usea maalauksissa esiintyneistä rakennuksista purettiin myöhemmin. ProtestITE-näyttely on myös Tyyne Eskon muistonäyttely, johon teoksia on lainattu Saarijärven museon että yksityisten ihmisten kokoelmista. Vaikka painopiste on protestimaalauksissa, näyttelyssä esitellään Eskon herkkiä runoihin ja lauluihin perustuvia maalauksia. Hän luki paljon ja tekstien merkitykset hän puki runollisiksi maalauksiksi. Taiteilijan värimaailmassa sininen ja vihreä saavat uuden merkityksen.


Tampereella asuva Juha Pesonen on käynyt syvällä sielun syövereissä, joissa hänen ainoaksi ulospääsykseen takaisin normaaliin elämään tarjosi maalaaminen. Sairaala ei pystynyt parantamaan järkkynyttä mieltä, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi parantaa itse itsensä. Hän maalasi 2000-luvun alussa kaksi vuotta tyhjilleen jääneessä mummolassa ja haki materiaalinsa rakennusten jätelavoilta. Mm. kaapin oville, rikki menneille lastulevyille alkoi syntyä omakuvien sarjoja, hylättyjä unelmia onnellisesta parisuhteesta toista sataa kappaletta. ITE-museon näyttelyssä on esillä 99 maalausta tästä sarjasta. Juha Pesonen on lähes itseoppinut maalari, joka pitää maalauskurssia toisille elämästä kolhuja saaneille. Pesosen luovuus pursuaa myös kirjallisesti; hän kirjoittaa runoja ja aforismeja nimimerkillä JPes sekä harrastaa musiikkia. Maalliselta ammatiltaan hän on lähihoitaja; itsensä auttaminen toi hänelle halun auttaa muita.Juha Pesonen, Kuiskiva omatunto, 2002, Kuva: Sara Sarin

Näyttelykokonaisuutta täydentää Erkki Pirtolan haastattelut kummastakin taiteilijasta tuoden taiteilijan äänen ja tämän ajatukset taiteesta ja taiteentekemisestä katsojan kuultavaksi ja kokemaksi. Näyttelyteksteinä on Pia Timbergin omakohtainen kertomus Tyyne Eskosta, kenestä hän valmistelee myös väitöskirjaa sekä Pirtolan teksti Juha Pesosesta.

ITE-museon kesänäyttely on tehty yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.


TERVETULOA NÄYTTELYN AVAJAISIIN KE 19.6. klo 18!
Näyttelyn avaa dokumentaristi, kriitikko Erkki Pirtola.

Lisätietoja: Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, p.044-780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi
Tilläggsuppgifter: Sara Sarin, vt. amanuenssi, p. 044-780 9576, sara.sarin@kokkola.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti