Siirry pääsisältöön

ProtestITE

– Tyyne Eskon muistonäyttely ja Juha Pesosen maalauksia

16.5.–29.9.2013, ITE-museo, Pedagogio, Kokkola





ITE-taiteelle tyypillinen mielenilmaisu, protesti vallitsevia oloja vastaan tai mielenpurkaus on ITE-museon kolmannen kesänäyttelyn teema. Näyttelyn taiteilijoina on edesmennyt kokkolalainen kuvataiteilija Tyyne Maria Esko (1920–2011) sekä tamperelainen Juha Pesonen (s. 1972). Esko on kansainvälisestikin tunnettu ITE-taiteilija, kun taas Pesonen on ITE-museon uusimpia löytöjä. Kumpaakin taiteilijaa yhdistää rohkeus; Tyyne Esko paljastaa avoimesti ja pisteliäästi vallanpitäjien ahneuden ja lyhytnäköisyyden, kun taas Juha Pesonen maalaa sisäisen ristiriitansa huikeiksi omakuviksi. Pesosen maalaukset ovat esillä ensimmäistä kertaa julkisesti.


Tyyne Eskon taiteellinen työskentely alkoi vasta hänen jäätyään eläkkeelle, mutta sitäkin näkyvämmi Tyyne Esko ei esittelyä kaipaa Kokkolassa, missä monet ovat henkilökohtaisesti hänet tavanneet tai kuulleet hänestä puhuttavann hän alkoi tuoda esille paikkakuntansa ja koko valtakunnan epäkohtia kirjoituksissaan ja maalauksissaan. Taiteilijan pistävältä tarkkanäköisyydeltä mikään ei jäänyt huomioimatta. Hän pilkkasi taiteen kenttää ja sen sisäpiiriläisyyttä. Tyyne Esko puolusti köyhää ihmistä ja nosti tämän oikeudet tasavertaiseksi nähtäväksi kaikkien eteen, kaunistelematta ja pyristelemättä. Itsensä hän maalasi huivipäisenä mummona – usein seuranaan Sami-koiransa.


Tyyne Esko, Kateus estää kehityksen, 1978, Kuva: Saarijärven museo

Tyyne Eskon maalauksissa näkyy outsider-taiteelle tyypillinen kerronta- ja maalaustapa, mikä herätti kiinnostusta aina Yhdysvaltoja myöten. Merkittävä outsider-taiteen galleristi Luise Ross osti Eskon maalauksia ja vei hänet Atlantin taakse. New York Timesin kirjoituksen myötä taiteilijan maalaukset levisivät koko maailman tietoisuuteen.


Tyyne Eskon kauniissa, lähes lyyrisen herkissä rakennuksia käsittelevässä sarjassa on myös tuttua protestihenkeä: usea maalauksissa esiintyneistä rakennuksista purettiin myöhemmin. ProtestITE-näyttely on myös Tyyne Eskon muistonäyttely, johon teoksia on lainattu Saarijärven museon että yksityisten ihmisten kokoelmista. Vaikka painopiste on protestimaalauksissa, näyttelyssä esitellään Eskon herkkiä runoihin ja lauluihin perustuvia maalauksia. Hän luki paljon ja tekstien merkitykset hän puki runollisiksi maalauksiksi. Taiteilijan värimaailmassa sininen ja vihreä saavat uuden merkityksen.


Tampereella asuva Juha Pesonen on käynyt syvällä sielun syövereissä, joissa hänen ainoaksi ulospääsykseen takaisin normaaliin elämään tarjosi maalaaminen. Sairaala ei pystynyt parantamaan järkkynyttä mieltä, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi parantaa itse itsensä. Hän maalasi 2000-luvun alussa kaksi vuotta tyhjilleen jääneessä mummolassa ja haki materiaalinsa rakennusten jätelavoilta. Mm. kaapin oville, rikki menneille lastulevyille alkoi syntyä omakuvien sarjoja, hylättyjä unelmia onnellisesta parisuhteesta toista sataa kappaletta. ITE-museon näyttelyssä on esillä 99 maalausta tästä sarjasta. Juha Pesonen on lähes itseoppinut maalari, joka pitää maalauskurssia toisille elämästä kolhuja saaneille. Pesosen luovuus pursuaa myös kirjallisesti; hän kirjoittaa runoja ja aforismeja nimimerkillä JPes sekä harrastaa musiikkia. Maalliselta ammatiltaan hän on lähihoitaja; itsensä auttaminen toi hänelle halun auttaa muita.



Juha Pesonen, Kuiskiva omatunto, 2002, Kuva: Sara Sarin

Näyttelykokonaisuutta täydentää Erkki Pirtolan haastattelut kummastakin taiteilijasta tuoden taiteilijan äänen ja tämän ajatukset taiteesta ja taiteentekemisestä katsojan kuultavaksi ja kokemaksi. Näyttelyteksteinä on Pia Timbergin omakohtainen kertomus Tyyne Eskosta, kenestä hän valmistelee myös väitöskirjaa sekä Pirtolan teksti Juha Pesosesta.

ITE-museon kesänäyttely on tehty yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.


TERVETULOA NÄYTTELYN AVAJAISIIN KE 19.6. klo 18!
Näyttelyn avaa dokumentaristi, kriitikko Erkki Pirtola.

Lisätietoja: Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, p.044-780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi
Tilläggsuppgifter: Sara Sarin, vt. amanuenssi, p. 044-780 9576, sara.sarin@kokkola.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

Hannu Leimu haastattelu

Hannun näyttely "Nyt Minä Olen Kapteeni Kid" on parhaillaan nähtävillä K.H. Renlundin Museon Näyttelyhallilla, osoitteessa Pitkänsillankatu 28. Siis Museokorttelissa, eli samassa pihassa missä ovat Lassanderin Talo ja Pedagogio. Vaikka kattoa remontoidaan, ollaan me kuitenkin auki ihan normaalisti! Eli Ti-Pe Klo. 12-15 ja La-Su klo 12-17. Torstaisin Ilmainen sisäänpääsy ja ilta aukiolo klo 18 - 20 ja taas 14.10 Torstai iltana itse taiteilija tavattavissa piirtämisen ja keskutelun merkeissä! Mutta, itse aiheeseen. Päätin näin näyttelyn alla ottaa asiakseni jututtaa Hannua ja keskustelimme elämästä ja sen loppumisesta. Taiteestakin taidettiin jotain höpistä. Ja tottakai Karatesta. Mutta pidemmittä puheitta, Hannu, miksi sinä olet Kapteeni Kidd? Minä olen kapteeni Kidd, koska ajan ratas on pyörähtänyt. Lapsuuteni muistorikkain lelu, Matchboxin kapteeni Kidd kolmenkymmenen vuoden takaa, näyttää kasvonpiirteiltään keski-ikäiseltä mieheltä. Ehkä lapsen leikki merirosvonukell

AIKAMATKA KESKIAJALLE - LEIKKIÄ, TARINOITA JA TOIMINTAA

Järjestimme yhteistyössä Kokkolan koulutoimen Kuperkeikka- ja Projektori hankkeen ja Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajakoulutuksen kanssa 6.9. – 30.9. Saarimäen markkinat - aikamatka keskiajalle –tapahtuman. Se oli suunnattu perusopetuksen 5-6 luokille. Tapahtumaan osallistuikin kaikkiaan parikymmentä luokkaa mm. Torkinmäen, Hollihaan, Mäntykankaan, Villan, Kyrkbackenin, Rahkosen, Vionojan ja Kälviän kirkonkylän kouluista. Valitettavasti emme voineet tarjota teemapäivää kaikille halukkaille, mutta nopeimmat pääsivät mukaan. Teemapäivä kesti yhden luokan osalta aina yhden koulupäivän. Kumppaneinani tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa toimivat opettajat Auli Palosaari ja Pertti Kuosmanen. Ilman heidän vahvaa ammattiosaamistaan ja työpanostaan tapahtumaa ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Lisäksi tapahtumassa työskentelivät myös luokanopettajakoulutuksen syventävää harjoittelua tehneet Sari, Eva, Outi ja Janika, jotka tekivät minuun suuren vaikutuksen luovuudellaan ja