torstai 9. tammikuuta 2014

Mirka Johanssonin grafiikkaa Roosin talolle


Taiteilija Mirka Johanssonin 20-vuotis juhlanäyttely avautuu K.H.Renlundin museolla


 

Mirka Johansson: Unikuvia Roosin talolla 16.1.-6.4.2014

 

Kokkolalaisen graafikko Mirka Johanssonin taidetta viimeisen 20 vuoden ajalta on nyt mahdollista ihastella taiteilijan juhlanäyttelyssä K.H.Renlundin museon Roosin talolla 16. tammikuuta alkaen. Näyttelyssä on esillä laaja kirjo tämän tuotteliaan taiteilijan teoksia koko uran ajalta.

 

Mirka Johansson (s.1973) aloitti grafiikan parissa 17-vuotiaana Uusikaarlepyyn taidekoulussa. Jo tuolloin taiteilijan tuotantoon tulivat mukaan naiset, jotka ovat seuranneet mukana siitä lähtien. Ensimmäiset Diiva-sarjan naiset olivat hyvin sarjakuvamaisia, mutta niiden kautta taiteilija tiesi löytäneensä tyylinsä. 1992 syntyivät sarjan teokset ”Diiva”, ”Kissanainen” ja ”Enkö olekaan tyttöni”, joiden jälkeen näiden kuvien naiset ovat muuttuneet, hioutuneet välillä pehmeämmiksi, sitten taas särmikkäämmiksi, kuten itse elämäkin, joita teokset kuvastavat.

 

Ensimmäinen nelivärityö ”Merihevostyttö” syntyi vuonna 1997, jolloin taiteilija siirtyi grafiikassaan 2-3 laatan käyttöön. Viimeisimmät teokset sarjasta ”Unikuvia” ovat neljän laatan tekniikalla tehtyjä etsaus/akvatinta/pehmeäpohjia. Viime vuosina myös kolmiulotteisuus on tullut vahvemmaksi taiteilijan tuotannossa.

 

Nainen on aina ollut vahva teema Mirka Johanssonin taiteessa. Teokset kertovat eletystä elämästä, sen mutkista ja murheista, mutta myös iloista ja odotuksista. Teoksissa naisten silmät ovat suljettuina, sillä taiteilijan mukaan näin ihminen näkee ja aistii parhaiten. Johansson kokee teoksensa usein tunnetiloiksi, matkakertomuksiksi, joihin hän toivottaa myös katsojan tervetulleeksi. Siispä vedä syvään henkeä ja uskalla sukeltaa näihin kuviin ja tarinoihin. Koskaan et voi tietää, mitä henkilökohtaista niistä löydät.
 
 
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 16.1. klo 18 alkaen Roosin talolle (Pitkänsillankatu 39, Kokkola). Ohjelmassa puheita, musiikkiesityksiä ja mukavaa seurustelua kauniin taiteen ympäröimänä.


Lisää Mirkan taiteesta voit katsoa osoitteesta: www.mirkajohansson.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti