torstai 21. lokakuuta 2010

ETT konferenssissa

Terveisiä maailmalta! Olin syyskuun lopulla Dubrovnikissa The Best in Heritage Conferencessa. Sain kutsun sen innovatiivisten toimintamallien foorumille, The Creative Forum, kertomaan museomme toiminnasta. Aiheeni käsitteli ETT-toimistoa ja Viisaiden Miesten ryhmää. Konferenssin järjestäjiä olivat mm. Europa Nostra, Unesco ja ICOM.

Konferenssin palautteena ETT ja Viisaat saivat varsin ihastuneen vastaanoton ja malli koettiin innostavaksi ja helpoksi soveltaa myös muissa museoissa. Sen perusteella konferenssin anti oli vahvistunut usko omien valintojen oikeellisuuteen ja valittuun toimintasuuntaan. Näin pienen Kokkolan museotoimi täällä maailmanreunalla onkin kehittämistyössä ihan ajan hermolla!

ETT tarkoittaa Erikoistietotoimistoa, joka sijaitsee museon toimiston suojissa. Sitä ylläpitävät Viisaat Miehet eli paikalliset amatöörit ja intohimoiset historian harrastajat. Nämä henkilöt keräävät tietoaineistoja kukin omilta aloiltaan tietopankkiin, joka on sijoitettu ETT:hen.

Näiden harrastajien toiminta on ollut pitkäjänteistä ja jatkunut jo vuosia. He ovat toimineet viime vuosina myös museon kumppaneina yksittäisissä hankkeissa. Vuosi sitten sovimme yhdessä, että annamme heille selkeän aseman ja nimeämme heidät Viisaiksi miehiksi. Samalla avasimme toiminnalle toimiston museon tiloissa osoittaaksemme heidän roolinsa museon vakiintuneina kumppaneina.

ETT on saanut lisävahvistusta, kun Kokkolan matkailuoppaat ja 1700-luvun tutkimusryhmä halusivat liittyä sen toimintaan. ETT:ssä käy lähes päivittäin joku viisaistamme ja samalla vaihtaa muutaman sanan museon henkilökunnan kanssa. Olemme sopineet, että joka kuukauden ensimmäinen tiistai tapaamme yhdessä kahvihetken merkeissä keskustellaksemme ajankohtaista yhteisistä asioista. Useimmiten istunnot johtavat uusiin kiinnostaviin pohdintoihin tai tutkimuksiin.

ETT on paikka, johon kuka tahansa on tervetullut tutustumaan aineistoihin, jotka nousevat myös virallisen historiankirjoituksen ulkopuolelta. Kyse on mikrohistoriasta, tarinoista, suullisesta perinteestä, anekdooteista ja kertomuksista alueen tapahtumista, tavoista ja ihmisistä. Tämän aineiston kautta nousee esiin muutakin kuin ”suumiesten historiaa”. Historia ja erityisesti paikallinen historia käsittelee meidän kaikkien jalanjälkiämme ja siksi se on kaikkien yhteinen asia.


Kristina Ahmas

1 kommentti:

  1. Totta. Mikrohistorian esiin tuominen on tärkeää omasta mielestäni juuri siksi, että se kuroo tavallaan umpeen sitä väliä mikä on tavallisen kansalaisen ja monesti hyvin etäisen historian tutkimisen välillä. Pelkät vuosiluvut ja niihin liittyvät suuret tapahtumat eivät avaudu niin hyvin jos niihin ei saa tarttumapintaa, jotain mistä ilmenee motiiveja toiminnan takana, ihmisten iloja ja suruja, eli tätä koko ihmisyyden kirjoa. Jotain minkä voi kokea tavallaan omakseen. Koska sitähän se historia on, Meidän kaikkien tarina.

    Parhaimmillaan Viisaat miehet antavat kasvot kasvottomille ja tekevät historian tutkimisesta akateemisen sijasta jännittävää, mutta kuitenkin arkipäiväisempää.


    -Petri Aspvik-

    VastaaPoista