Siirry pääsisältöön

ETT konferenssissa

Terveisiä maailmalta! Olin syyskuun lopulla Dubrovnikissa The Best in Heritage Conferencessa. Sain kutsun sen innovatiivisten toimintamallien foorumille, The Creative Forum, kertomaan museomme toiminnasta. Aiheeni käsitteli ETT-toimistoa ja Viisaiden Miesten ryhmää. Konferenssin järjestäjiä olivat mm. Europa Nostra, Unesco ja ICOM.

Konferenssin palautteena ETT ja Viisaat saivat varsin ihastuneen vastaanoton ja malli koettiin innostavaksi ja helpoksi soveltaa myös muissa museoissa. Sen perusteella konferenssin anti oli vahvistunut usko omien valintojen oikeellisuuteen ja valittuun toimintasuuntaan. Näin pienen Kokkolan museotoimi täällä maailmanreunalla onkin kehittämistyössä ihan ajan hermolla!

ETT tarkoittaa Erikoistietotoimistoa, joka sijaitsee museon toimiston suojissa. Sitä ylläpitävät Viisaat Miehet eli paikalliset amatöörit ja intohimoiset historian harrastajat. Nämä henkilöt keräävät tietoaineistoja kukin omilta aloiltaan tietopankkiin, joka on sijoitettu ETT:hen.

Näiden harrastajien toiminta on ollut pitkäjänteistä ja jatkunut jo vuosia. He ovat toimineet viime vuosina myös museon kumppaneina yksittäisissä hankkeissa. Vuosi sitten sovimme yhdessä, että annamme heille selkeän aseman ja nimeämme heidät Viisaiksi miehiksi. Samalla avasimme toiminnalle toimiston museon tiloissa osoittaaksemme heidän roolinsa museon vakiintuneina kumppaneina.

ETT on saanut lisävahvistusta, kun Kokkolan matkailuoppaat ja 1700-luvun tutkimusryhmä halusivat liittyä sen toimintaan. ETT:ssä käy lähes päivittäin joku viisaistamme ja samalla vaihtaa muutaman sanan museon henkilökunnan kanssa. Olemme sopineet, että joka kuukauden ensimmäinen tiistai tapaamme yhdessä kahvihetken merkeissä keskustellaksemme ajankohtaista yhteisistä asioista. Useimmiten istunnot johtavat uusiin kiinnostaviin pohdintoihin tai tutkimuksiin.

ETT on paikka, johon kuka tahansa on tervetullut tutustumaan aineistoihin, jotka nousevat myös virallisen historiankirjoituksen ulkopuolelta. Kyse on mikrohistoriasta, tarinoista, suullisesta perinteestä, anekdooteista ja kertomuksista alueen tapahtumista, tavoista ja ihmisistä. Tämän aineiston kautta nousee esiin muutakin kuin ”suumiesten historiaa”. Historia ja erityisesti paikallinen historia käsittelee meidän kaikkien jalanjälkiämme ja siksi se on kaikkien yhteinen asia.


Kristina Ahmas

Kommentit

  1. Totta. Mikrohistorian esiin tuominen on tärkeää omasta mielestäni juuri siksi, että se kuroo tavallaan umpeen sitä väliä mikä on tavallisen kansalaisen ja monesti hyvin etäisen historian tutkimisen välillä. Pelkät vuosiluvut ja niihin liittyvät suuret tapahtumat eivät avaudu niin hyvin jos niihin ei saa tarttumapintaa, jotain mistä ilmenee motiiveja toiminnan takana, ihmisten iloja ja suruja, eli tätä koko ihmisyyden kirjoa. Jotain minkä voi kokea tavallaan omakseen. Koska sitähän se historia on, Meidän kaikkien tarina.

    Parhaimmillaan Viisaat miehet antavat kasvot kasvottomille ja tekevät historian tutkimisesta akateemisen sijasta jännittävää, mutta kuitenkin arkipäiväisempää.


    -Petri Aspvik-

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

Hannu Leimu haastattelu

Hannun näyttely "Nyt Minä Olen Kapteeni Kid" on parhaillaan nähtävillä K.H. Renlundin Museon Näyttelyhallilla, osoitteessa Pitkänsillankatu 28. Siis Museokorttelissa, eli samassa pihassa missä ovat Lassanderin Talo ja Pedagogio. Vaikka kattoa remontoidaan, ollaan me kuitenkin auki ihan normaalisti! Eli Ti-Pe Klo. 12-15 ja La-Su klo 12-17. Torstaisin Ilmainen sisäänpääsy ja ilta aukiolo klo 18 - 20 ja taas 14.10 Torstai iltana itse taiteilija tavattavissa piirtämisen ja keskutelun merkeissä! Mutta, itse aiheeseen. Päätin näin näyttelyn alla ottaa asiakseni jututtaa Hannua ja keskustelimme elämästä ja sen loppumisesta. Taiteestakin taidettiin jotain höpistä. Ja tottakai Karatesta. Mutta pidemmittä puheitta, Hannu, miksi sinä olet Kapteeni Kidd? Minä olen kapteeni Kidd, koska ajan ratas on pyörähtänyt. Lapsuuteni muistorikkain lelu, Matchboxin kapteeni Kidd kolmenkymmenen vuoden takaa, näyttää kasvonpiirteiltään keski-ikäiseltä mieheltä. Ehkä lapsen leikki merirosvonukell

AIKAMATKA KESKIAJALLE - LEIKKIÄ, TARINOITA JA TOIMINTAA

Järjestimme yhteistyössä Kokkolan koulutoimen Kuperkeikka- ja Projektori hankkeen ja Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajakoulutuksen kanssa 6.9. – 30.9. Saarimäen markkinat - aikamatka keskiajalle –tapahtuman. Se oli suunnattu perusopetuksen 5-6 luokille. Tapahtumaan osallistuikin kaikkiaan parikymmentä luokkaa mm. Torkinmäen, Hollihaan, Mäntykankaan, Villan, Kyrkbackenin, Rahkosen, Vionojan ja Kälviän kirkonkylän kouluista. Valitettavasti emme voineet tarjota teemapäivää kaikille halukkaille, mutta nopeimmat pääsivät mukaan. Teemapäivä kesti yhden luokan osalta aina yhden koulupäivän. Kumppaneinani tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa toimivat opettajat Auli Palosaari ja Pertti Kuosmanen. Ilman heidän vahvaa ammattiosaamistaan ja työpanostaan tapahtumaa ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Lisäksi tapahtumassa työskentelivät myös luokanopettajakoulutuksen syventävää harjoittelua tehneet Sari, Eva, Outi ja Janika, jotka tekivät minuun suuren vaikutuksen luovuudellaan ja