tiistai 5. lokakuuta 2010

Tutkimuksen imua

Ensi vuoden 2011 yksi mielenkiintoisista teemoistamme on keskiaika Kaarlelassa, teemavuosi on näin ollen vuosi 1511. Kokkolan kaupunkia ei vielä ollut tuolloin olemassa lähes sataan vuoteen, mutta asutusta alueella kylläkin oli. Miksi sitten 1511 vuosi kiinnostaa?

Itsenäisen Kaarelelan seurakunnan perustamisesta tulee ensi syksynä kuluneeksi 500 vuotta. Haluamme sen puitteissa nostaa esiin teemoja alueen keskiaikaisesta elämänmenosta.  Kyse on katolisen ajan elämästä, joka poikkesi jo lähtökohdiltaan nykyisestä maailmanmenosta mitä suurimmassa määrin. Toteutamme aiheesta teemapäivän 3.9.2011 yhdessä Kokkolan seurakuntayhtymän kanssa.

Tutkijamme Tero Kangas on työstänyt aihetta jo keväästä asti. Pohdimme aihetta aika ajoin myös yhdessä ETT:n viisaiden miesten kanssa ja esiin nousee uusia tietoja, tarinoita ja aineistoja. Tutkimuksen etenminen innostaa koluamaan läpi karttoja, kirjoja, asiakirjoja ja arkistoja. Nyt alkaa jo vaikuttaa siltä, että jonkun olisi syytä lähteä kahlaamaan Vatikaanin arkistoja - keskiaikaisen kirkkolatinan taitoiset ilmoittautukoot talkoisiin! Ehkä emme ole ihan vielä näin syvällä ... mutta ainakin melkein, tutkimus on imaissut meidät kaikki mukaansa.

Kristina Ahmas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti