Ensimmäiset muistikuvat pedagogiosta ovat hämäriä... puuta, vanhaa tavaraa, laivojen pienoismalleja, hyljetussareita. Tuo peruskoululaisen näkemys vuosikymmenien takaa on tuttu monelle kaupungin koulunpenkkejä kuluttaneelle opiskelijalle. Nyt näihin samaisiin penkkeihin voi ottaa tuntumaa ja verestää opinpolkuja vanhaan koulurakennukseen sijoittuvassa näyttelyssä.
Suomen tiettävästi vanhin ei-kirkollinen kaupunkirakennus valmistui vuonna 1696. Pitkään historiaan liittyy useita mielenkiintoisia tarinoita aina sen alkuvaiheista saakka. Pedagogion rakennusaikana kaikki valtakunnan julkiset rakennukset suunniteltiin Tukholman Intendenttivirastossa tai niitä suunnitteli silloinen yliarkkitehti. Tuolloin tässä tehtävässä toimi Nikodemus Tessin nuorempi ja hänen arvellaan hyväksyneen sekä vahvistaneen myös pedagogion piirustukset allekirjoituksellaan. Tessin tunnetaan myös Tukholman nykyisen kuninkaanlinnan suunnittelijana!
Uuden näyttelyn valmistelu tällaisen historian omaavaan rakennukseen on aina haaste koko museon henkilökunnalle. Aikataulut ovat tiukkoja ja työhön sisältyy monenlaisia työvaiheita, kuten tekstien suunnittelua, sopivien näyttelyesineiden etsimistä varastoista sekä niiden viimeistelyä näyttelykuntoon. Arvorakennus asettaa myös haasteita näyttelytekniikan suhteen. valot, äänet sekä muu tekniikka on sovitettava vanhaan ympäristöön, unohtamatta itse rakennuksen konservointinäkökulmaa. No tuossa on jo mainittuna joitakin museoammattilaisten eteen tulevia arjen iloja. Avajaispäivänä kaikki voivat jo huokaista helpotuksesta...
Näyttelystä löytyvä 1970-80 luvun koululaisen huone saa hymyn irtoamaan. |
Näyttelytilojen vanhat rakenteet vaativat oman huomionsa. |
Oikeilla konservointitoimilla selvitään taas 300 vuotta ilman ongelmia. |
Käsittelyn jälkeinen ryhmittyminen kohti näyttelymatkaa. |
Koulumestarin huoneen interiööri. |
Tervetuloa koulumatkalle! |
Koulumuistoja pedagogion yläkerrassa... Tartu liituun ja kirjoita! |
Jouni Mustonen, museon konservaattori.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti