maanantai 2. joulukuuta 2013


ERITYISTAIDESEMINAARI OLI MENESTYS

K.H.Renlundin museo järjesti ke 27.11. Erityistaideseminaarin yhteistyössä Keski-Pohjanmaan opiston, Kokkolan kaupungin toimintakeskusten Duunin ja Kompassin sekä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Seminaari oli kaikille avoin ja se osoittautui aikamoiseksi yleisömenestykseksi noin 90 osallistujalla. Kaupungintalon Kaarlelasali täyttyi hetkessä ja tuoleja saatiin hakea lisää. Seminaarin avasi Kokkolan kaupungin sivistysjohtaja Peter Johnson, joka näytti seminaariyleisölle kuvia mm. Rotterdamin Hereenplaatsin taidestudioista. Psykologi, psykoterapeutti Jaana Isomäki Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry:stä eli Kettukista käsitteli puheenvuorossaan taidetta ja taiteen tekemistä kehitysvammaisten oikeutena sekä Kettukin toimintaa. Kettuki on tehnyt jo pitkään merkittävää työtä kehitysvammaisten taiteilijoiden tasa-arvoisuuden ja toimintaedellytysten hyväksi.  Seminaarissa kuultiin kokemuksia Kuopiossa ja Kokkolassa tehdyistä erityistaiteen avauksista, joista taiteen tohtori Minna Haveri on laatinut raportit. Kokeilut kertoivat, että taidetoiminta sopii erityistä tukea tarvitsevien visuaalisesti lahjakkaiden henkilöiden päivittäisen työtoiminnan sisällöksi ja tuottaa heille motivaatiota, merkityksellisyyden tunnetta ja hyvinvointia. Haasteena on, miten organisoida työtoiminnan muodot vastaamaan näihin yksilöllisiin tarpeisiin vammaispalvelulain hengessä. Viimeisestä asiantuntijapuheenvuorosta seminaarissa vastasi taidegraafikko Outi Kirves Kaarisilta ry:stä, joka kertoi Kaarisilta ry:n toiminnasta ja hyvistä käytänteistä. Kaarisilta ry on tehnyt menestyksekkäästi erityistaiteen pioneerityötä Suomessa ja on ollut tärkeä esikuva myös erityistaidetoiminnalle Kokkolassa.

 
MITÄ ERITYISTAIDE ON?

Erityistaiteella tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien kuvataidetoimintaa. Se on avustettua ja taideammattilaisten ohjaamaa taidetyöskentelyä, jossa käytetään eri työmenetelmiä perinteisistä tekniikoista mediataiteeseen.  Kansainvälisen outsider taiteen kenttään lukeutuvan ITE- taiteen ideologia sisältää ajatuksen ihmisten tasavertaisuudesta paitsi taiteen vastaanottajina, myös taiteen tekijöinä. Niinpä  K.H.Renlundin museossa toimivan ITE-museon tavoitteena on tarjota visuaalisiin taiteisiin suuntautuneille kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville mahdollisuus tasa-arvoiseen taidetoimintaan. Tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten hyvinvointia ja omanarvontuntoa taiteen avulla sekä parantaa heidän elämänlaatuaan ja mahdollisuuksiaan tavoitteelliseen ja luovaan taiteelliseen toimintaan Kokkolassa. Museo on toteuttanut  erityistaidepajatyöskentelyä yhteistyössä Keski-Pohjanmaan opiston kanssa viime keväästä lähtien. Syksyllä yhteistyöhön ovat tulleet mukaan myös Kokkolan kaupungin toimintakeskukset Duuni ja Kompassi. Hanketta toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Taiteen edistämiskeskuksen avustuksilla.  Museo ja opisto ovat myös mukana Maaseudun Sivistysliiton koordinoimassa Luovat erot –verkostossa.

 

ERIHYVÄ JA HELMIÄ ITE-TAITEEN KOKOELMASTA –NÄYTTELYT KAUPUNGINTALOLLA

Kokkolan kaupungintalolle koottu näyttely Erihyvä esittelee Kokkolassa vajaan vuoden toimineiden erityistaidetyöpajojen taidetta. Helmiä ITE-taiteen kokoelmasta -näyttely esittelee mainetta niittäneiden itseoppineiden taiteilijoiden Viljo Luokkasen, Timo Peltosen, Jorma Pihlin, Veijo Rönkkösen, Jukka Säntin ja Jukka Toivosen teoksia. Kaikki he ovat olleet esillä lukuisissa näyttelyissä eri puolilla Suomea, jopa ulkomaita myöten. Veli Granön ja Martti Kapasen sarjat tuovat mukaan ammattilaiskuvaajien valokuvia ITE-pihapiireistä ja -taideympäristöistä.
 
                                          Kuva Raija Kallioinen

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti