Siirry pääsisältöön
Esa Tiaisen taidetta näyttelyhallilla



Retrospektiv + Aktualis. Katsaus eiliseen… ja tähän päivään on K.H.Renlundin näyttelyhallilla 27.9. avautuneen näyttelyn nimi. Näyttely esittelee laajasti kokkolalaisen taiteilijan Esa Tiaisen tuotantoa aina 1970-luvulta tähän päivään. Näyttely on Tiaisen 60-vuotisen taipaleen ensimmäinen retrospektiivinen kokonaisuus, joten tätä näyttelyä oli kaupunkilaisten keskuudessa jo ehditty odottaa.



Tiainen on klassisen esittävän muotokielen edustaja, joka ei ole koskaan suuremmin välittänyt abstraktista, ei esittävästä tyylistä. Hänen omimpia tekniikoitaan ovat akvarelli, guassi ja öljy, aiheista mieluisimpia ovat muotokuvat, asetelmat ja maisemat. ”Ihmisiä on aina mielenkiintoista kuvata. Ihmisestä saa niin paljon irti” sanoo Tiainen, ja jatkaa ” kuvattavan ihmisen iällä ei ole merkitystä, mutta mukavinta on maalata naisia”. Maisemia on syntynyt niin kotikaupungista, muualta Pohjanmaalta, kuin myös ulkomailta. Maalaamisen ohella Tiainen on tehnyt useita graafisia töitä, joista museolla on esillä muutamia näytteitä.



Esa Tiainen on pääosin itseoppinut, minkä lisäksi hän on opiskellut taidetta etäopiskeluna. Tämän ohella taiteilija toimii monien taidekurssien vetäjänä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Nämä kurssit antavat hänelle uusia virikkeitä ja lisäksi hyvän mahdollisuuden olla yhteydessä muihin alan ihmisiin. Aktiivinen Tiainen pyörittää myös omaa yritystään sekä on muuten näkyvä persoona kaupungin vaikuttajien joukossa.



K.H.Renlundin museon näyttelyä varten Tiainen keräsi maalauksia ympäri maan. Hän on alusta asti pitänyt listaa siitä, mihin hänen teoksiaan on sijoitettuna. Sen listan tiimoilta taiteilija keräsi ne hänelle itselleen merkittävimmät teokset kokonaisuudeksi, jota voi hyvällä syyllä kutsua Tiaisen uran läpileikkaukseksi. Tiainen onkin onnellinen saadessaan tehdä sitä, mistä pitää: ”Olen saanut kokeilla vähän kaikkea ja kaikkea on ollut kiva tehdä”.



Tervetuloa näyttelyhallille tutustumaan Tiaisen taiteeseen. Näyttely avoinna 29.9.-28.10.2012, ti-pe klo 12-15, torstaisin myös 18-20, la-su 12-17.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

💥TULTA JA JÄÄTÄ 1854 - Halkokarin kahakka englantilaisten silmin

Englannin  laivasto-osasto   Pohjanlahdella toukokuussa 1854. HMS Odinin laivalääkärinä toimineen Edward Creen akvarelli.  ©   National   Maritime   Museum,   Greenwich,   London Englantilaiset yrittivät Krimin sodan (1853-1855) Itämeren kampanjaansa liittyen maihinnousua Kokkolan Vanhansatamanlahdella 7.6.1854. Tavoitteena oli tuhota kaupungissa sijaitsevat vihollisen sotatarvikemateriaalit. Hyökkäys torjuttiin paikallisten asukkaiden tukemana. Tapahtumien kulku Englannin laivaston asiakirjojen ja silminnäkijöiden kertoman perusteella: Torstai 30.5.1854 Englantilaisen amiraali Plumridgen komennossa olevan Pohjanlahden laivasto-osaston kolme laivaa saapuu Raahen edustalle. Vastarintaa kohtaamatta raahelaisilta tuhotaan 13 laivaa, 9000 tynnyriä pikeä ja tervaa sekä suuret määrät laivanrakennusmateriaalia. Perjantai 1.6.1854 Kaikki Pohjanlahden osastoon kuuluvat neljä laivaa ( Leopard, Valorous, Vulture ja Odin ) saapuvat Oulun satamaan. Oulussa englantilaiset polttavat kaikkiaa

Jackson Haines - Kaunoluistelun isä Kokkolassa 1800-luvulla

  Jackson Haines. Kuva: Suomen Kansallismuseo Saavuin kesäksi museoharjoitteluun Kokkolaan, joka oli itselleni ennestään täysin vieras kaupunki. Kesä kului siten harjoittelun ohessa uuteen kaupunkiin ja sen historiaan tutustuen. Yli 400 vuoden ikäisen Kokkolan kadut ovat nähneet monenlaisia kulkijoita. Monen juuret ovat olleet tiukasti kaupungin maaperässä usean sukupolven ajan. Toiset ovat puolestaan viettäneet kaupungissa vain murto-osan elämästään, mutta tästä huolimatta he jättäneet pysyvän jäljen kaupunkiin. Yksi tällainen henkilö on kaunoluistelun isäksi tituleerattu, New Yorkista kotoisin ollut Jackson Haines (1838-1875), joka matkasi vuonna 1864 Atlantin yli esiintyäkseen Euroopassa. Yli 10 vuoden ajan Haines hurmasi yleisöä ympäri Euroopan suurkaupunkeja. New Yorkin katuojien jäillä lapsena luistelemaan oppinut hedelmäkauppiaan poika luisteli muun muassa Ruotsin silloisen kuninkaan Kaarle XV:n, Preussin kuningas Vilhelm I:n ja Venäjän tsaariperheen suosioon. Hainesin kuuluisuu