Siirry pääsisältöön

Koe elämyksellinen museokesä Keski-Pohjanmaalla!



K.H.Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseossa käynnistyi kesällä 2016 Meidän museo -hanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää keskipohjalaisia paikallismuseoita sekä nostaa museoiden profiilia ja näkyvyyttä Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna. Lapset, nuoret ja lapsiperheet ovat hankkeen tärkeä kohderyhmä. Heidän tavoittamisekseen hankkeessa toteutetaan tulevan kesän aikana Keskipohjalainen museopassi, joka innostaa tutkimaan alueen paikallishistoriaa leikin ja elämyksellisyyden varjolla kuudessatoista museo- ja kulttuuriperintökohteessa. Passissa lasten ja lastenmielisten oppaana seikkailee ystävällinen museokaveri Vaatermoukka, jonka eväiksi kerätään tarroja alueen paikallismuseoista. Kesän lopulla passin palauttamalla voi osallistua palkintojen arvontaan.


Keskipohjalaisessa museopassissa seikkailee ystävällinen museo-otus, Vaatermoukka.
Ilmaisen passin voi noutaa mistä tahansa alueen paikallismuseosta kesäkuun alusta lähtien.

Itsenäisyyden juhlavuonna paikallishistorian merkitys osana maamme historiaa korostuu. Yksi hankkeen tavoitteista onkin lisätä ihmisten osallisuutta kulttuuriperinnön vaalimiseen elämyksellisyyden, kokemuksellisuuden ja tarinallisuuden kautta. Hankkeen aikana maakunnan alueelta on tallennettu 24 museokohtaista esinetarinaa, jotka on koottu Itsenäisyyden heijastumia – tuhat tarinaa Keski-Pohjanmaalta -verkkonäyttelyksi. Tarinat esittelevät muun muassa alueen kouluhistoriaa, populaarikulttuuria, musiikillista perintöä, maatalouskulttuurin murroksia sekä liikkumisen ja merenkulun historiaa.

Erityisesti lapsille ja lapsenmielisille paikallismuseoiden kesäkausi tarjoaa monenlaisia elämyksiä, sillä museot voivat parhaimmillaan toimia myös etsimisen, löytämisen ja leikin paikkoja. Meidän museo -hanke pyrkiikin avaamaan museoihin uudenlaisia näkökulma ja korostaa, kuinka paikallismuseoissa on mahdollista kurkistella, katsella ja kohdata, aistia elettyä elämää, innostua ja yllättyä. Osassa museoista esineisiin voi tutustua myös käsin koskettamalla ja kokeilemalla. Lisäksi museot ovat viehättäviä kesänviettokohteita ja tarjoavat suojaisia sopukoita vaikka eväiden syöntiin.

Paikallismuseoiden kesäkausi tarjoaa lapsille ja lapsiperheille paljon nähtävää ja koettavaa.
Lasten museokesä 2017 -video innostaa kurkistamaan paikallismuseoihin.
Alusta asti Meidän museo -hanke on pyrkinyt myös edistämään kulttuurisesti kestävää kasvua sekä juurtumista maakuntaan kouluyhteistyön kautta. Museoiden ja koulujen yhteistyö tukee uuden opetussuunnitelman mukaista ilmiölähtöistä oppimista. Hankkeen aikana koulujen ja paikallismuseoiden yhteistyöprojekteja on toteutettu Halsualla ja Kaustisella. Molemmissa kunnissa alakoululaiset ovat vierailleet paikkakunnan museossa ja jatkaneet kotiseututeeman parissa eri oppiaineiden parissa. Yhteistyö on tuottanut paikallismuseoihin kotiseututeemasta ammentavat oppilastyönäyttelyt Halsuan ja Kaustisen kotiseutumuseoihin. Syksyn aikana kouluyhteistyön on tarkoitus laajeta Lohtajalle ja Kälviälle Suomen satavuotisjuhlavuoden teemasisältöihin liittyen.


Koululaisten toteuttamat kesänäyttelyt ovat esillä Halsuan ja Kaustisen kotiseutumuseoissa kesäkaudella 2017.
Kuva Halsuan museosta.
Meidän museo -hanke on K.H.Renlundin museon koordinoima keskipohjalaisten museoiden kehittämishanke (2016–2018). Hanketta rahoittavat Pirityiset ry ja Rieska-Leader ry.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

Hannu Leimu haastattelu

Hannun näyttely "Nyt Minä Olen Kapteeni Kid" on parhaillaan nähtävillä K.H. Renlundin Museon Näyttelyhallilla, osoitteessa Pitkänsillankatu 28. Siis Museokorttelissa, eli samassa pihassa missä ovat Lassanderin Talo ja Pedagogio. Vaikka kattoa remontoidaan, ollaan me kuitenkin auki ihan normaalisti! Eli Ti-Pe Klo. 12-15 ja La-Su klo 12-17. Torstaisin Ilmainen sisäänpääsy ja ilta aukiolo klo 18 - 20 ja taas 14.10 Torstai iltana itse taiteilija tavattavissa piirtämisen ja keskutelun merkeissä! Mutta, itse aiheeseen. Päätin näin näyttelyn alla ottaa asiakseni jututtaa Hannua ja keskustelimme elämästä ja sen loppumisesta. Taiteestakin taidettiin jotain höpistä. Ja tottakai Karatesta. Mutta pidemmittä puheitta, Hannu, miksi sinä olet Kapteeni Kidd? Minä olen kapteeni Kidd, koska ajan ratas on pyörähtänyt. Lapsuuteni muistorikkain lelu, Matchboxin kapteeni Kidd kolmenkymmenen vuoden takaa, näyttää kasvonpiirteiltään keski-ikäiseltä mieheltä. Ehkä lapsen leikki merirosvonukell

AIKAMATKA KESKIAJALLE - LEIKKIÄ, TARINOITA JA TOIMINTAA

Järjestimme yhteistyössä Kokkolan koulutoimen Kuperkeikka- ja Projektori hankkeen ja Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajakoulutuksen kanssa 6.9. – 30.9. Saarimäen markkinat - aikamatka keskiajalle –tapahtuman. Se oli suunnattu perusopetuksen 5-6 luokille. Tapahtumaan osallistuikin kaikkiaan parikymmentä luokkaa mm. Torkinmäen, Hollihaan, Mäntykankaan, Villan, Kyrkbackenin, Rahkosen, Vionojan ja Kälviän kirkonkylän kouluista. Valitettavasti emme voineet tarjota teemapäivää kaikille halukkaille, mutta nopeimmat pääsivät mukaan. Teemapäivä kesti yhden luokan osalta aina yhden koulupäivän. Kumppaneinani tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa toimivat opettajat Auli Palosaari ja Pertti Kuosmanen. Ilman heidän vahvaa ammattiosaamistaan ja työpanostaan tapahtumaa ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Lisäksi tapahtumassa työskentelivät myös luokanopettajakoulutuksen syventävää harjoittelua tehneet Sari, Eva, Outi ja Janika, jotka tekivät minuun suuren vaikutuksen luovuudellaan ja