keskiviikko 12. elokuuta 2015

MIKÄ IHMEEN KHRM?

Oletko ihmetellyt tunnusta KHRM? Entä värit, mitä ne tarkoittavat?
Kyse on kirjainlyhennyksestä, joka tarkoittaa K.H.Renlundin museota. Vuonna 1908 suurliikemies Karl Herman Renlund lahjoitti testamentissaan taidekokoelman perustettavaa museota varten. Museo sai nimensä häneltä ja siitä tuli Karl Herman Renlundin museo. Kyse on nykyisestä Kokkolan kaupunginmuseosta ja Keski-Pohjanmaan maakuntamuseosta.

Nyt on selvyys kirjaimista, entäs ne värit? 

Roosin talo


Pedagogio
K.H.Renlundin museolla ei ole yhtä ja ainoaa museotaloa, vaan se sijaitsee useassa rakennuksessa. Niitä ovat mm. Roosin talo, pedagogio. Lassanderin talo ja ITE-museo sekä Draken kotimuseo. Näistä keskeisimpiä ovat Roosin talo ja pedagogio. Kirjaintunnus kertoo myös niistä. Siihen on mustan värin ohella valittu Roosin talon maalipinnan keltaokra ja pedagogion punamulta.
Entäs fontti? 

Sekin kertoo tarinaa ja viittaa jugendin aikakauteen eli siihen historialliseen periodiin, jolloin museo perustettiin, vuoteen 1909. Fontti edustaa jugendin aikana modernia kirjaintyyppiä.
Museotyön arjessa KHRM tunnus on museoammattilaisten ahkerassa käytössä, sillä se on myös kokoelmien luettelointitunnus, jonka oheen kirjataan kunkin kokoelmaesineen kokoelmanumero.


Kristina Ahmas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti