tiistai 16. kesäkuuta 2015

MUINAISJÄÄNNÖKSIÄ BONGAAMAAN!

Liikutko mielelläsi luonnossa? Oletko kiinnostunut arkeologiasta? Jos vastasit kysymyksiin kyllä, muinaisjäännösten bongaamisessa ja arkeologiassa voisi olla jotain sinulle! Seuraavaksi saatat ehkä sanoa, että eihän täällä meillä ole koskaan mitään ollut, vuosituhansia vanhoja juttuja löytyy vain Kreikasta ja Lähi-idästä.  VÄÄRIN! Arkeologiaa harrastaakseen ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. 

Kälviän Kirkkokangas


Keski-Pohjanmaalla  asuttiin samaan aikaan ja jo paljon aiemminkin kun muinaiset mesopotamialaiset keksivät nuolenpääkirjoituksen ja faaraot rakensivat pyramidejaan! Näillä muinaisilla pohjalaisilla ei ollut hienoja kulta-aarteita tai kirjoitustaitoa, mutta se ei tee heistä yhtään huonompia. Osa heidän jättämästään kulttuuriperinnöstä eli muinaisjäännöksistä on löydettävissä vielä tänäänkin varsin helposti, osa on maan peitossa. 


Sokojan Palojärvi

Muinaisjäännökset ovat maassa tai vedessä säilyneitä muistoja menneistä sukupolvista. Ne kertovat elämisestä, asumisesta, liikkumisesta, elinkeinojen ja uskonnon harjoittamisesta sekä kuolleiden hautaamisesta.  
Museoviraston ylläpitämästä muinaisjäännösrekisteristä löydät tietoja paikkakuntasi muinaisjäännöksistä. Kohteista on sinne kerätty mm. lyhyet kuvaukset, koordinaatit ja karttalinkit.  Rekisteri löytyy osoitteesta http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx


Kälviän Maijankorpi 

Ei muuta kuin muinaisjäännöksiä bongaamaan, niitä saattaa löytyä ihan kotinurkiltasi! Mutta muista, muinaisjäännökset ovat lain suojaamia! Niiden kaivelu ja penkominen on ehdottomasti kielletty, siinäkin tapauksessa vaikka kyseinen muinaisjäännös ei olisikaan em. rekisterissä. Katsoa saa, mutta ei koskea J

Kuvat: Marcus Riska/Lauri Skantsi, KHRM


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti