Hyvinvointia tuottava Erikoistietotoimisto – Välfärd via Specialbyrån
ETT paikan päällä Kauhavan Härmässä.
Kaikkeen ei tarvita paljon rahaa, vaikka kyseessä olisikin monessa mielessä tuottava toiminta. Yllättävän usein näyttää sitä vastoin olevan niin, että elämän tärkeimmät asiat vaativat kaikkea muuta: aikaa, tietoa, oppimista, muille jakamista, mielekkäitä ihmissuhteita sekä rakentavaa yhteistyötä ja -henkeä.
Muun muassa näillä eväillä Erikoistietotoimisto ETT on toiminut vuodesta 2009. Tämän sosiaalisen yhteisön toimintamalli kiinnostaa myös laajempaa yleisöä; vastaavanlaiselle toiminnalle on mitä ilmeisimmin tilausta. Ehkä tämä ainakin osittain johtuu siitä, että on huomattu, että yhdessä tekeminen, paikkansa löytäminen joukon ulkopuolelta niin sanotusti joukkoon tuottaa hyvinvointia; eikä joukkoon kuuleminen tarkoita omien piirteidensä kankeaa vääntämistä valtavirran odotusten mukaisiksi, vaan osallisuutta sekä oman osaamisen ja kiinnostusten kohteiden avaamista muille, kuunteleville, avoimille korville.
Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja –hanke (http://www.obotnia.fi/kulttuuri/hyvinvointia-kuntiin-ilman-rajoja/) ja sen avausseminaari Hyvinvointia ja kumppanuutta kulttuurista toimii esimerkkinä siitä, minkälaiseen asiayhteyteen paikallishistorian harrastajista koostuva Erikoistietotoimisto soveltuu. Alkuvuodesta sain puhelun projektipäälliköltä Esa Vienamolta. Aiheena oli ETT:stä kertominen mainitussa seminaarissa, joka järjestettiin Härmän kuntokeskuksessa viime viikolla. Suostuin mielihyvin tehtävään, jonka jaoin kahden ETT:n toiminnan toteuttajan, Eero Ingmanin ja Jarmo Hautalan kanssa.
Musiikin tohtorin, psykologin Ava Nummisen mielestä
”kulttuuri pitää hengissä”.
Tässä hyvin järjestetyssä seminaarissa esillä oli mielenkiintoisia aiheita liittyen siihen, miten hankkeiden ja toimintamallien kautta voidaan edistää hyvinvointia kaupunkilaisille ja kuntalaisille. Asiantuntija-tutkijoiden näkemysten lisäksi saimme kuulla muun muassa siitä, miten muusikko Desirée Saarela-Portin tuo piristystä hoitoalalle ja -laitoksiin Pedersöressä, sekä siitä, miten tanssin ja taiteen kautta luodaan hyvänmielen virikkeitä Vaasassa. Puheenvuorot vahvistavat käsityksen siitä, että kulttuuri ja hyvinvointi kuuluvat yhteen. Musiikin tohtori ja psykologi Ava Numminen kiinnitti huomiota yhteiskuntamme medikalisaation perinteeseen. Nummisen mielestä ihmistä ja hyvinvointia tulisi tarkastella paljon kirjavimmista näkökulmista – ei ainoastaan laboratoriolasien kautta – siksi hän väittääkin, että sairaus ei ole terveyden vastakohta (!).
Jarmo Hautala löysi ETT:n Kokkola-lehden ilmoituksen kautta. Nykyään lehti julkaisee hänen ja muiden Viisaiden kirjoittamia historia-aiheisia tekstejä niin sanotulla ETT-palstalla.
ETT:n herroilla on raskasta sanomaa jaettavana, kun kyseessä on mielekkään yhteyden löytäminen pitkiä ammatillisia uria kokeneina. Seminaarissa otsikkonamme oli ”ETT – kotiseutuharrastajien ja museon avointa asiantuntijuutta”. Asia herätti kiinnostusta. Kolmen koplassamme koimme ylpeyttä siitä, että ETT:n tapauksessa ei ole kyse varsinaisesta hankkeesta, vaan toimivasta toimintamallista. Ajomatkalla kotiin Härmästä totesimmekin, että Kokkolassa osataan kyllä kertoa ”miten meillä päin ollaan tehty”... Hyvä näin. Toki takakontissa kannattaa aina olla useampi painava kassillinen nöyryyttä, ne edesauttavat valtatiellä pysymistä – liukkaillakin keleillä.
Keväisin terveisin,
Vårhälsningar,
tutkimusamanuenssi,
forskningsamanuens.
Kommentit
Lähetä kommentti