Siirry pääsisältöön

Tet-harjoittelussa museolla

Taidetta ITE-näyttelystä

Olen Kaisa, lukion kakkosluokkalainen ja koulun kaksipäiväiselle tet-jaksolle päätin tulla K. H. Renlundin museoon katsomaan, millaista museotyö on. Olin viime kesänä Ohtakarin kalastusmuseossa kesätöissä museo-oppaana ja sitä kautta innostuin museoalasta.

En oikeastaan tiennyt mitään museoalasta ennen kuin tänne tulin. Tiesin vain millaista on museoissa ja mitä museo-oppaat tekevät, mutta en tiennyt lainkaan mitä tapahtuu "kulissien takana". Työskentely museossa vaikuttaa kuitenkin erittäin mielenkiintoiselta ja erilaisemmalta kuin kuvittelin. Museossa työskentely ei ole pelkkää tietokoneen ääressä istumista ja kirjoittamista, vaan työssä pääsee myös tutustumaan maastoon, kuulemaan jännittäviä tarinoita historiasta sekä pystyttämään erilaisia näyttelyitä.

Ensimmäisenä työpäivänäni maakunta-amanuenssi Pirkko Järvelä kertoi minulle hieman museossa työskentelemisestä. Pääsin käymään Roosin talossa ja sain kuulla hieman Roosien historiasta, mikä minun mielestäni oli erittäin mielenkiintoista. Pääsin käymään Happy Drivers -autokoululla, eli vanhalla Shell-huoltoasemalla, ja toimin siellä valokuvaajana.

Shell-huoltoasema

Huoltoaseman jälkeen kävimme vielä museokorttelissa, eli Pedagogiossa, jossa on upea Rihvelitaulusta kosketusnäyttöön -näyttely kouluhistoriasta, sekä Lassanderin talossa, jossa oli minun mielestäni ihana tunnelma. Näin myös, kuinka Näyttelyhallille pystytettiin ITE-näyttelyä. 

Toisena ja viimeisenä työpäivänäni kävimme Sokojalla ja Kotkamaalla kiertelemässä, katsomassa Borgarbackenina tunnettua paikkaa sekä vanhaa ruumiskellaria, jonne kauan sitten ruumis on sijoitettu ennen kuin se on voitu haudata kirkkomaahan. Kuulosti pelottavalta aluksi, sillä sana "ruumiskellari" sai mielikuvituksen laukkaamaan. Paikka oli kuitenkin hieno ja taidokkaasti tehty.

Ruumiskellari

Harmillista, että tet-harjoittelu on vain kaksipäiväinen, sillä museotyöhön olisin halunnut tutustua kauemminkin. Sain kuitenkin hyvän kuvan alasta ja se alkoi kiinnostaa entistä enemmän. Valitsin työpaikan oikein, sillä olen hyvin kiinnostunut historiasta ja etenkin siitä, miten ihmiset ovat ennen eläneet ja millaista elämä on ennen ollut. Siksi museoala vaikuttaa hyvältä alalta, jonne voisin sitten tulevaisuudessa hakeutua. 

Tet-terveisin,
Kaisa Märsy

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

Hannu Leimu haastattelu

Hannun näyttely "Nyt Minä Olen Kapteeni Kid" on parhaillaan nähtävillä K.H. Renlundin Museon Näyttelyhallilla, osoitteessa Pitkänsillankatu 28. Siis Museokorttelissa, eli samassa pihassa missä ovat Lassanderin Talo ja Pedagogio. Vaikka kattoa remontoidaan, ollaan me kuitenkin auki ihan normaalisti! Eli Ti-Pe Klo. 12-15 ja La-Su klo 12-17. Torstaisin Ilmainen sisäänpääsy ja ilta aukiolo klo 18 - 20 ja taas 14.10 Torstai iltana itse taiteilija tavattavissa piirtämisen ja keskutelun merkeissä! Mutta, itse aiheeseen. Päätin näin näyttelyn alla ottaa asiakseni jututtaa Hannua ja keskustelimme elämästä ja sen loppumisesta. Taiteestakin taidettiin jotain höpistä. Ja tottakai Karatesta. Mutta pidemmittä puheitta, Hannu, miksi sinä olet Kapteeni Kidd? Minä olen kapteeni Kidd, koska ajan ratas on pyörähtänyt. Lapsuuteni muistorikkain lelu, Matchboxin kapteeni Kidd kolmenkymmenen vuoden takaa, näyttää kasvonpiirteiltään keski-ikäiseltä mieheltä. Ehkä lapsen leikki merirosvonukell

AIKAMATKA KESKIAJALLE - LEIKKIÄ, TARINOITA JA TOIMINTAA

Järjestimme yhteistyössä Kokkolan koulutoimen Kuperkeikka- ja Projektori hankkeen ja Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajakoulutuksen kanssa 6.9. – 30.9. Saarimäen markkinat - aikamatka keskiajalle –tapahtuman. Se oli suunnattu perusopetuksen 5-6 luokille. Tapahtumaan osallistuikin kaikkiaan parikymmentä luokkaa mm. Torkinmäen, Hollihaan, Mäntykankaan, Villan, Kyrkbackenin, Rahkosen, Vionojan ja Kälviän kirkonkylän kouluista. Valitettavasti emme voineet tarjota teemapäivää kaikille halukkaille, mutta nopeimmat pääsivät mukaan. Teemapäivä kesti yhden luokan osalta aina yhden koulupäivän. Kumppaneinani tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa toimivat opettajat Auli Palosaari ja Pertti Kuosmanen. Ilman heidän vahvaa ammattiosaamistaan ja työpanostaan tapahtumaa ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Lisäksi tapahtumassa työskentelivät myös luokanopettajakoulutuksen syventävää harjoittelua tehneet Sari, Eva, Outi ja Janika, jotka tekivät minuun suuren vaikutuksen luovuudellaan ja