Siirry pääsisältöön

Eleonoran kampaus ja Tornion kirkon kattotiilet…


Äkkiseltään voisi ajatella, ettei kyseisillä seikoilla voi olla minkäänlaista järkiperäistä yhteyttä keskenään. Miten lie? Pinnan alle siirryttäessä ja museon arkistojen tomua pöllyytellessä tulee ilmi ties minkämoisia yhteyksiä.
Olen vain voinut aavistella mitä salaisuuksia ulkosaaristomme karikot kätkevät. Niiden arvaamattomuuskin on tullut punnittua usein veneen pohjaa hipovien järjettömän kokoisten siirtolohkareiden katveessa.  Aurinkoisena kesäpäivänä leppeän merituulen puhallellessa hipiään voi olla kuitenkin vaikea kuvitella myrskyävää marraskuista merta vuonna 1722.
Iloinen paluumuutto kotiseudulle Tornioon Isovihan jälkimainingeissa sai karmean lopun aluksen haaksirikkoutuessa Kokkolan ja Pietarsaaren väliselle merialueelle. Alus sekä koko miehistö matkustajineen tuhoutui ja jäi vuosisadoiksi unholaan ahtojäiden runnoessa turmapaikkaa vuosi toisensa jälkeen.
2000-luvulla alkoi tapahtua. Paikalliset sukeltajat havaitsivat esineistöä karikon kupeilta ja vyyhti alkoi purkautua. Nostettua esineistöä saatiin museoomme tutkittavaksi sekä konservoitavaksi ja tarina sai yhä useampia käänteitä. Vanhoista kokoelmista löytyi 1970-luvulla luetteloitua esineistöä, joiden löytäjää haastattelemalla saimme lisätietoa hylyn olinpaikasta. Arkistotiedot avasivat reittejä yhä tarkempaan kuvaan tapahtumista. Samanaikaisesti aiheesta kuvattiin dokumenttia, jossa koko tarina avautuu…
 
Karun kaunis saaristomaisema kätkee salaisuuksia.
 
 









Löydetty esineistö kertoo tarinaa entisaikojen vauraudesta.
 




 
 
 




Kun Tornion raatihuoneen kattotiilet eivät koskaan saapuneet perille, katettiin rakennus puulla.    
Hylystä on löydetty myös muita rakennustarvikkeita, kuten ikkunalasia.
 

 
Hylyn järeämmät osat ovat säilyneet yllättävän hyvin. Varsinainen hylky paikannettiin   vasta vuonna 2013.


 
 

 
 
 
 
 
 
 
Meriarkeologinen huippulöytö; Ulrika Eleonoran profiili ja …kampaus!




 
 
 
 
 
 
 
Tarinaa riittää dokumentin kuvauksien viime metreille.


 
Olen tainnut aikaisemminkin todeta että museolla sattuu ja tapahtuu. No, tällaista tällä erää. Kesä jatkuu ja touhua piisaa. Käykäähän tervehtimässä Roosin talolla tai muuten vain katsomassa mitä uutta on vireillä ja esillä…

                                                                        Kesäterveisin Jouni Mustonen, museon konservaattori




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän...

💥TULTA JA JÄÄTÄ 1854 - Halkokarin kahakka englantilaisten silmin

Englannin  laivasto-osasto   Pohjanlahdella toukokuussa 1854. HMS Odinin laivalääkärinä toimineen Edward Creen akvarelli.  ©   National   Maritime   Museum,   Greenwich,   London Englantilaiset yrittivät Krimin sodan (1853-1855) Itämeren kampanjaansa liittyen maihinnousua Kokkolan Vanhansatamanlahdella 7.6.1854. Tavoitteena oli tuhota kaupungissa sijaitsevat vihollisen sotatarvikemateriaalit. Hyökkäys torjuttiin paikallisten asukkaiden tukemana. Tapahtumien kulku Englannin laivaston asiakirjojen ja silminnäkijöiden kertoman perusteella: Torstai 30.5.1854 Englantilaisen amiraali Plumridgen komennossa olevan Pohjanlahden laivasto-osaston kolme laivaa saapuu Raahen edustalle. Vastarintaa kohtaamatta raahelaisilta tuhotaan 13 laivaa, 9000 tynnyriä pikeä ja tervaa sekä suuret määrät laivanrakennusmateriaalia. Perjantai 1.6.1854 Kaikki Pohjanlahden osastoon kuuluvat neljä laivaa ( Leopard, Valorous, Vulture ja Odin ) saapuvat Oulun satamaan. Ou...

Jackson Haines - Kaunoluistelun isä Kokkolassa 1800-luvulla

  Jackson Haines. Kuva: Suomen Kansallismuseo Saavuin kesäksi museoharjoitteluun Kokkolaan, joka oli itselleni ennestään täysin vieras kaupunki. Kesä kului siten harjoittelun ohessa uuteen kaupunkiin ja sen historiaan tutustuen. Yli 400 vuoden ikäisen Kokkolan kadut ovat nähneet monenlaisia kulkijoita. Monen juuret ovat olleet tiukasti kaupungin maaperässä usean sukupolven ajan. Toiset ovat puolestaan viettäneet kaupungissa vain murto-osan elämästään, mutta tästä huolimatta he jättäneet pysyvän jäljen kaupunkiin. Yksi tällainen henkilö on kaunoluistelun isäksi tituleerattu, New Yorkista kotoisin ollut Jackson Haines (1838-1875), joka matkasi vuonna 1864 Atlantin yli esiintyäkseen Euroopassa. Yli 10 vuoden ajan Haines hurmasi yleisöä ympäri Euroopan suurkaupunkeja. New Yorkin katuojien jäillä lapsena luistelemaan oppinut hedelmäkauppiaan poika luisteli muun muassa Ruotsin silloisen kuninkaan Kaarle XV:n, Preussin kuningas Vilhelm I:n ja Venäjän tsaariperheen suosioon. Hainesin kuulu...