Siirry pääsisältöön

Taideteoksista avautuu lasten luova satumaa. Konstverken inspirerar till kreativt berättande.

Mäntykankaan 4B:n tarina Elin Danielson-Gambogin teoksesta Aamupesu:

Olipa kerran tyttö, joka kävi aamupesulla, ja löi kätensä sängynreunaan. Sitten se meni virvoittamaan kättä. Sitten hän meni pesemään kätensä kylmällä vedellä, mutta ei ollut vettä, joten hän rupesi itkemään. Sitten äiti meni hakemaan joen rannasta vettä, ja sillä välin tyttö kaatui portaissa. Hän vaihtoi vaatteensa, koska oli ensimmäinen koulupäivä, mutta sitä ennen kävi laittamassa vettä kulhoon, ja sen jälkeen hän myöhästyi koulusta, koska hän ei löytänyt koulua.

Hän säikähti, kun nurkasta syöksyi rotta, joka oli vesikauhuinen. Tyttö nousi äkkiä tuolille, ja huusi äitiä. Äiti huusi rotalle, ja rotta säikähti. Rotta juoksi kouluun, jossa ne näki tytön kanssa uudestaan. Silloin hän astui vahingossa rotan päälle. Rotta jäi kitumaan maahan, ja rotalle pidettiin isot hautajaiset. Opettaja nosti sen kumihanskoilla maasta. Rotta laitettiin arkkuun, sen jälkeen rotta haudattiin maahan.

Hän (tyttö) meni ulos ja löysi valkoisen kiven, ja heitti sen taivaaseen. Sitten kivi lensi hänen päähään. Sitten hän pyörtyi, ja ambulanssi tuli, mutta ambulanssi ajoi hänen päällensä. Sitten tuli toinen ambulanssi. Tyttöä ei voitu enää pelastaa. Tyttö haudattiin rotan haudan viereen, ja rotta nauroi. Rotta piti isot juhlat hauta-arkussaan.

Mutta ihmiset suuttuivat rotille, koska he sotkivat joka paikkaa. Rotat piti häätää kaupungista. Rotan arkku nostettiin ylös ja poltettiin kostoksi. Sitten alkoi sota rottien ja ihmisten välillä. Ja muut ihmiset saivat elää ilman rottia loppuelämän. Sen pituinen se.



Elin Danielson-Gambogi (1861–1919)
Aamupesu (1880-luku)
Emil Aaltosen taidekokoelma
Kuva: Foto Petri Nuutinen


Lohtajan 2 luokan tarina Ville Vallgrenin pronssiveistoksesta Lohdutus:

Miehen ja naisen vauva kuoli sodassa, ja ne surevat. Isä lohduttaa vaimoa suutelemalla. Miehen nimi on Makkara-Pertti, ja naisen nimi on Kinkkujuusto.

Eräänä päivänä he menivät jonnekin kivelle, ja makkaraostoksille, sitten he istuivat siinä ja saivat uuden lapsen. Sitten kun makkarankantaja tuli, he kuulivat, että vauva ei kuollutkaan sodassa.

Sitten kun sotalaiset löysivät perheen, niin sotalaisten johtaja, Meetvursti-Pete tappoi miehen ja naisen pieraisemalla. Sitten jotkut aikuiset, Makkara-Keijo ja Makkara-Keiju, löysivät lapset, ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.
Loppu .

Ville Vallgren (1855–1940)
Lohdutus (1892)
Hiekan taidemuseo
Foto: Petri Nuutinen


Yhteydessä näyttelyyn Rakkaudesta taiteeseen - kuvataidetta mesenaattien kokoelmista lapsiryhmillä, kuten koululuokilla ja esikouluryhmillä, on mahdollisuus yhdessä tutustua esillä oleviin taideteoksiin. Lapset ovat innokkaita oppimaan, esittämään oppaalle kiperiä kysymyksiä, mutta myöskin itse toimimaan taideteoksien luovina tulkitsijoina.

Nyt alkaakin ensimmäinen sadutusviikko olla loppumaisillaan. Sopivasti maailman tarinankerronta- ja sadutuspäivän aikoihin (20.03) lapset ovat astuneet sisään satumaailmaan taideteoksien inspiroimina. Lyhyen opastuskierroksen jälkeen ryhmän jäsenet äänestävät suosikkiteosta, josta he sitten vapaasti luovat tarinan yhteisvoimin. Tuloksena voi olla vaikkapa surullinen, traaginen, romanttinen tai hauska tarina.

Tarinanikkareita löytyy kaikenlaisia; kaikki voivat osallistua sadutukseen. Juuri siksi siihen voi kutsua kaiken ikäiset mukaan luovaan, mielekkääseen ja avartavaan toimintaan!

Vielä löytyy (huhtikuussa) vapaita aikoja sadutuspajoihin!

Ota yhteyttä museoon jos olet kiinnostunut.

Varaukset museoemännälle:
Johanna Holmbäck, johanna.holmback(at)kokkola.fi
Lisätietoja:
Erik Engberg, erik.engberg(at)kokkola.fi

”Sama” auf Schwedisch:

I samband med utställningen Av kärlek till konsten – bildkonst ur mecenaternas samlingar får barn- och ungdomsgrupper, så som skolklasser och förskolgrupper möjlighet att tillsammans bekanta sig med konstverken som ställs ut vid Rooska gården. De vetgiriga och inspirerade barnen utmanar såväl guiden som den inbitne tolkaren av konstverk: genom målningarna och skulpturerna kan en förunderlig och spännande sagovärld öppna sig - särskilt för den kreativa och öppna själen.

Efter en kort guidning får var och en i gruppen välja ett favoritkonstverk. Det mest omtyckta verket blir temat för barnens gemensamma saga. Alla får möjlighet att säga ”vad som händer näst”. Slutprodukten kan vara en sorglig, tragisk, romantisk eller varför inte komisk berättelse. Varje sagoberättare bär ett unikt bidrag inom sig. Människor i alla åldersgrupper kan därför bjudas med i den kreativa och meningsfulla verksamheten för vidgade vyer!

Välkommen på guidning och sagoberättande med din grupp!

Det finns ännu lediga tider att reservera (i april) via de ovannämnda e-post-adresserna.

Maailman tarinankerronta- ja sadutuspäivästä, sekä lisä-tietoa sadutuksesta: http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/Sadutus/SadutusHAASTE_kurja-hyva_paiva-Valmis.pdf

Terv. Erik,
museolehtorin sijainen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän...

💥TULTA JA JÄÄTÄ 1854 - Halkokarin kahakka englantilaisten silmin

Englannin  laivasto-osasto   Pohjanlahdella toukokuussa 1854. HMS Odinin laivalääkärinä toimineen Edward Creen akvarelli.  ©   National   Maritime   Museum,   Greenwich,   London Englantilaiset yrittivät Krimin sodan (1853-1855) Itämeren kampanjaansa liittyen maihinnousua Kokkolan Vanhansatamanlahdella 7.6.1854. Tavoitteena oli tuhota kaupungissa sijaitsevat vihollisen sotatarvikemateriaalit. Hyökkäys torjuttiin paikallisten asukkaiden tukemana. Tapahtumien kulku Englannin laivaston asiakirjojen ja silminnäkijöiden kertoman perusteella: Torstai 30.5.1854 Englantilaisen amiraali Plumridgen komennossa olevan Pohjanlahden laivasto-osaston kolme laivaa saapuu Raahen edustalle. Vastarintaa kohtaamatta raahelaisilta tuhotaan 13 laivaa, 9000 tynnyriä pikeä ja tervaa sekä suuret määrät laivanrakennusmateriaalia. Perjantai 1.6.1854 Kaikki Pohjanlahden osastoon kuuluvat neljä laivaa ( Leopard, Valorous, Vulture ja Odin ) saapuvat Oulun satamaan. Ou...

Jackson Haines - Kaunoluistelun isä Kokkolassa 1800-luvulla

  Jackson Haines. Kuva: Suomen Kansallismuseo Saavuin kesäksi museoharjoitteluun Kokkolaan, joka oli itselleni ennestään täysin vieras kaupunki. Kesä kului siten harjoittelun ohessa uuteen kaupunkiin ja sen historiaan tutustuen. Yli 400 vuoden ikäisen Kokkolan kadut ovat nähneet monenlaisia kulkijoita. Monen juuret ovat olleet tiukasti kaupungin maaperässä usean sukupolven ajan. Toiset ovat puolestaan viettäneet kaupungissa vain murto-osan elämästään, mutta tästä huolimatta he jättäneet pysyvän jäljen kaupunkiin. Yksi tällainen henkilö on kaunoluistelun isäksi tituleerattu, New Yorkista kotoisin ollut Jackson Haines (1838-1875), joka matkasi vuonna 1864 Atlantin yli esiintyäkseen Euroopassa. Yli 10 vuoden ajan Haines hurmasi yleisöä ympäri Euroopan suurkaupunkeja. New Yorkin katuojien jäillä lapsena luistelemaan oppinut hedelmäkauppiaan poika luisteli muun muassa Ruotsin silloisen kuninkaan Kaarle XV:n, Preussin kuningas Vilhelm I:n ja Venäjän tsaariperheen suosioon. Hainesin kuulu...