Siirry pääsisältöön

Taideteoksista avautuu lasten luova satumaa. Konstverken inspirerar till kreativt berättande.

Mäntykankaan 4B:n tarina Elin Danielson-Gambogin teoksesta Aamupesu:

Olipa kerran tyttö, joka kävi aamupesulla, ja löi kätensä sängynreunaan. Sitten se meni virvoittamaan kättä. Sitten hän meni pesemään kätensä kylmällä vedellä, mutta ei ollut vettä, joten hän rupesi itkemään. Sitten äiti meni hakemaan joen rannasta vettä, ja sillä välin tyttö kaatui portaissa. Hän vaihtoi vaatteensa, koska oli ensimmäinen koulupäivä, mutta sitä ennen kävi laittamassa vettä kulhoon, ja sen jälkeen hän myöhästyi koulusta, koska hän ei löytänyt koulua.

Hän säikähti, kun nurkasta syöksyi rotta, joka oli vesikauhuinen. Tyttö nousi äkkiä tuolille, ja huusi äitiä. Äiti huusi rotalle, ja rotta säikähti. Rotta juoksi kouluun, jossa ne näki tytön kanssa uudestaan. Silloin hän astui vahingossa rotan päälle. Rotta jäi kitumaan maahan, ja rotalle pidettiin isot hautajaiset. Opettaja nosti sen kumihanskoilla maasta. Rotta laitettiin arkkuun, sen jälkeen rotta haudattiin maahan.

Hän (tyttö) meni ulos ja löysi valkoisen kiven, ja heitti sen taivaaseen. Sitten kivi lensi hänen päähään. Sitten hän pyörtyi, ja ambulanssi tuli, mutta ambulanssi ajoi hänen päällensä. Sitten tuli toinen ambulanssi. Tyttöä ei voitu enää pelastaa. Tyttö haudattiin rotan haudan viereen, ja rotta nauroi. Rotta piti isot juhlat hauta-arkussaan.

Mutta ihmiset suuttuivat rotille, koska he sotkivat joka paikkaa. Rotat piti häätää kaupungista. Rotan arkku nostettiin ylös ja poltettiin kostoksi. Sitten alkoi sota rottien ja ihmisten välillä. Ja muut ihmiset saivat elää ilman rottia loppuelämän. Sen pituinen se.



Elin Danielson-Gambogi (1861–1919)
Aamupesu (1880-luku)
Emil Aaltosen taidekokoelma
Kuva: Foto Petri Nuutinen


Lohtajan 2 luokan tarina Ville Vallgrenin pronssiveistoksesta Lohdutus:

Miehen ja naisen vauva kuoli sodassa, ja ne surevat. Isä lohduttaa vaimoa suutelemalla. Miehen nimi on Makkara-Pertti, ja naisen nimi on Kinkkujuusto.

Eräänä päivänä he menivät jonnekin kivelle, ja makkaraostoksille, sitten he istuivat siinä ja saivat uuden lapsen. Sitten kun makkarankantaja tuli, he kuulivat, että vauva ei kuollutkaan sodassa.

Sitten kun sotalaiset löysivät perheen, niin sotalaisten johtaja, Meetvursti-Pete tappoi miehen ja naisen pieraisemalla. Sitten jotkut aikuiset, Makkara-Keijo ja Makkara-Keiju, löysivät lapset, ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.
Loppu .

Ville Vallgren (1855–1940)
Lohdutus (1892)
Hiekan taidemuseo
Foto: Petri Nuutinen


Yhteydessä näyttelyyn Rakkaudesta taiteeseen - kuvataidetta mesenaattien kokoelmista lapsiryhmillä, kuten koululuokilla ja esikouluryhmillä, on mahdollisuus yhdessä tutustua esillä oleviin taideteoksiin. Lapset ovat innokkaita oppimaan, esittämään oppaalle kiperiä kysymyksiä, mutta myöskin itse toimimaan taideteoksien luovina tulkitsijoina.

Nyt alkaakin ensimmäinen sadutusviikko olla loppumaisillaan. Sopivasti maailman tarinankerronta- ja sadutuspäivän aikoihin (20.03) lapset ovat astuneet sisään satumaailmaan taideteoksien inspiroimina. Lyhyen opastuskierroksen jälkeen ryhmän jäsenet äänestävät suosikkiteosta, josta he sitten vapaasti luovat tarinan yhteisvoimin. Tuloksena voi olla vaikkapa surullinen, traaginen, romanttinen tai hauska tarina.

Tarinanikkareita löytyy kaikenlaisia; kaikki voivat osallistua sadutukseen. Juuri siksi siihen voi kutsua kaiken ikäiset mukaan luovaan, mielekkääseen ja avartavaan toimintaan!

Vielä löytyy (huhtikuussa) vapaita aikoja sadutuspajoihin!

Ota yhteyttä museoon jos olet kiinnostunut.

Varaukset museoemännälle:
Johanna Holmbäck, johanna.holmback(at)kokkola.fi
Lisätietoja:
Erik Engberg, erik.engberg(at)kokkola.fi

”Sama” auf Schwedisch:

I samband med utställningen Av kärlek till konsten – bildkonst ur mecenaternas samlingar får barn- och ungdomsgrupper, så som skolklasser och förskolgrupper möjlighet att tillsammans bekanta sig med konstverken som ställs ut vid Rooska gården. De vetgiriga och inspirerade barnen utmanar såväl guiden som den inbitne tolkaren av konstverk: genom målningarna och skulpturerna kan en förunderlig och spännande sagovärld öppna sig - särskilt för den kreativa och öppna själen.

Efter en kort guidning får var och en i gruppen välja ett favoritkonstverk. Det mest omtyckta verket blir temat för barnens gemensamma saga. Alla får möjlighet att säga ”vad som händer näst”. Slutprodukten kan vara en sorglig, tragisk, romantisk eller varför inte komisk berättelse. Varje sagoberättare bär ett unikt bidrag inom sig. Människor i alla åldersgrupper kan därför bjudas med i den kreativa och meningsfulla verksamheten för vidgade vyer!

Välkommen på guidning och sagoberättande med din grupp!

Det finns ännu lediga tider att reservera (i april) via de ovannämnda e-post-adresserna.

Maailman tarinankerronta- ja sadutuspäivästä, sekä lisä-tietoa sadutuksesta: http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/Sadutus/SadutusHAASTE_kurja-hyva_paiva-Valmis.pdf

Terv. Erik,
museolehtorin sijainen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

Hannu Leimu haastattelu

Hannun näyttely "Nyt Minä Olen Kapteeni Kid" on parhaillaan nähtävillä K.H. Renlundin Museon Näyttelyhallilla, osoitteessa Pitkänsillankatu 28. Siis Museokorttelissa, eli samassa pihassa missä ovat Lassanderin Talo ja Pedagogio. Vaikka kattoa remontoidaan, ollaan me kuitenkin auki ihan normaalisti! Eli Ti-Pe Klo. 12-15 ja La-Su klo 12-17. Torstaisin Ilmainen sisäänpääsy ja ilta aukiolo klo 18 - 20 ja taas 14.10 Torstai iltana itse taiteilija tavattavissa piirtämisen ja keskutelun merkeissä! Mutta, itse aiheeseen. Päätin näin näyttelyn alla ottaa asiakseni jututtaa Hannua ja keskustelimme elämästä ja sen loppumisesta. Taiteestakin taidettiin jotain höpistä. Ja tottakai Karatesta. Mutta pidemmittä puheitta, Hannu, miksi sinä olet Kapteeni Kidd? Minä olen kapteeni Kidd, koska ajan ratas on pyörähtänyt. Lapsuuteni muistorikkain lelu, Matchboxin kapteeni Kidd kolmenkymmenen vuoden takaa, näyttää kasvonpiirteiltään keski-ikäiseltä mieheltä. Ehkä lapsen leikki merirosvonukell

AIKAMATKA KESKIAJALLE - LEIKKIÄ, TARINOITA JA TOIMINTAA

Järjestimme yhteistyössä Kokkolan koulutoimen Kuperkeikka- ja Projektori hankkeen ja Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajakoulutuksen kanssa 6.9. – 30.9. Saarimäen markkinat - aikamatka keskiajalle –tapahtuman. Se oli suunnattu perusopetuksen 5-6 luokille. Tapahtumaan osallistuikin kaikkiaan parikymmentä luokkaa mm. Torkinmäen, Hollihaan, Mäntykankaan, Villan, Kyrkbackenin, Rahkosen, Vionojan ja Kälviän kirkonkylän kouluista. Valitettavasti emme voineet tarjota teemapäivää kaikille halukkaille, mutta nopeimmat pääsivät mukaan. Teemapäivä kesti yhden luokan osalta aina yhden koulupäivän. Kumppaneinani tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa toimivat opettajat Auli Palosaari ja Pertti Kuosmanen. Ilman heidän vahvaa ammattiosaamistaan ja työpanostaan tapahtumaa ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Lisäksi tapahtumassa työskentelivät myös luokanopettajakoulutuksen syventävää harjoittelua tehneet Sari, Eva, Outi ja Janika, jotka tekivät minuun suuren vaikutuksen luovuudellaan ja