Taiteilijapankki palvelemaan tulevia julkisia rakennuskohteita Kokkolassa
Hyviä uutisia taiderintamalta. Nimittäin Kokkolan kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 29.10.2012, että sivistystoimen rakennus- ja peruskorjaushankkeiden budjetoinnissa huomioidaan tulevaisuudessa taidehankinta. Tämä tarkoittaa ns. prosenttiperiaatteen käyttöönottoa, jossa rakennushankkeen määrärahoista varataan osa taideteoksiin. Tätä periaatetta varten ja rakennushankkeita palvelemaan sivistystoimi perustaa taiteilijapankin, johon asiasta kiinnostuneet ammattitaiteilijat saavat toimittaa oman portfolionsa. Näiden pankkiin ilmoittautuneiden taiteilijoiden joukosta kulloisenkin hankkeen taidetyöryhmä esittää sopivimpia, joilta pyydetään esitys kohteen taideteosta/taideteoksia varten.
Hanke on ajankohtainen ja kiinnostusta herättävä. Vastaavia taiteilijapankkeja on Suomessa vasta kourallinen. Yksi hyvä esimerkki taiteilijapankin toimivuudesta saadaan Joensuun Penttilänrannan asuinalueelta, jonka taidehankintoja varten on perustettu taiteilijapankki. Pankki on avoin ja uudistuva, ja tällä hetkellä Penttilänrannan taiteilijapankissa on jo yli 200 taiteilijaa. Myös Kokkolan toiveissa olisi, että pankista saataisiin toimiva työkalu tulevia rakennushankkeita silmällä pitäen. Taiteilijoiden toivotaan lähettävän näitä portfolioita jo tämän syksyn aikana K.H.Renlundin museolle (Pitkänsillankatu 1-3 A, 67100 Kokkola).
Seuraavia isoja rakennus- ja peruskorjaushankkeita, joissa taiteilijapankkia olisi tarkoitus käyttää hyödyksi, ovat muun muassa Isonkylän monitoimitalo, Lucina Hagmanin koulu, Torkinmäen monitoimitalo, Kokkolan seudun opisto ja Kokkolan urheilutalo. Vastaavien kohteiden julkiseen taiteeseen sijoittamisessa ei voi muuta kuin voittaa. Taideteos esimerkiksi koulun tiloissa lisää viihtyvyyttä ja vähentää ilkivaltaa. Myös kultuurimyönteisyys ja –kasvatus lisääntyvät ja luovat ympärilleen suvaitsevaisempaa ilmapiiriä. Mahdollista on myös tehdä taidetta yhdessä lasten/tilan käyttäjien kanssa, jolloin jokaisella on mahdollista vaikuttaa ympäristöönsä. Taiteilijan sitouttaminen rakennusprojektiin mahdollisimman varhaisessa suunnitteluvaiheessa tuo mukanaan luovia ja mahdollisemman integroituja ratkaisuja, jotka saadaan toimimaan eri tavalla, kuin vasta jälkikäteen tilaan tuotu taide.
Toivottavasti Kokkolan lisäksi muutkin kunnat seuraavat tällä yhteisellä tiellä ja ryhtyvät yhteisin mielin lisäämään kuntalaistensa viihtyvyyttä ja nostamaan mielialoja taiteen voimin.
Kommentit
Lähetä kommentti