Siirry pääsisältöön

Riitta Helevä - Maan muisti 17.3 - 29.4.2011 NäyttelyhalliRaskas kohtaa kevyen, pehmeä kovan, kestävä hauraan. Riitta Helevä ei pelkää vastakohtia yhdistäessään vapaasti erilaisia materiaaleja kuten pronssin, tyllin, tuohen ja nailonin teoksissaan. Luonto on läsnä materiaaleissa, aiheissa sekä nimissä. On kuitenkin syytä taiteilijan tavoin tutkia pinnan alla olevia maisemia ja ulottuvuuksia.
          
”Kotini on ehdottomassa ja vähäeleisessä maisemassa, levollisuudessa, joka on oikeastaan täynnä tyhjyyttä. Vaellan tuossa maisemassa, sen kerroksissa; avaruuden ajattomuudesta ja aineettomuudesta maakerrosten ja onkaloiden maailmaan. Haen ilmaisuutta mittaamattomalle, määrittelemättömälle. Etsin pimeän valoa. Aika katoaa, on vain äärettömyys, hiljaisuus. On vahva tunne, että on mukana jossakin paljon suuremmassa. Kaikki muuttumaton, kauan ollut ja pysyvä on läsnä.” (Riitta Helevä)

Riitta Helevän näyttely Maan muisti on esillä K.H.Renlundin museon näyttelyhallissa 17.3. – 29.4.2011. Näyttely on oululaisen taiteilijan ensimmäinen Kokkolassa. 2000-luvulla hänen teoksia ovat olleet näytteillä pääosin Oulussa ja Helsingissä. Tällä hetkellä hänellä on Valtion kuvataidetoimikunnan myöntämä viiden vuoden työskentelyapuraha. Helevä on hyvin ansioitunut kuvanveistäjä jonka teoksia on merkittävissä kokoelmissa Suomessa, lukuisia julkisia teoksia unohtamatta.Det är tungt och lätt, mjukt och hårt, starkt och skört. Brons med tyll, tyll med näver och näver med nylon. Riitta Helevä tillåter kontraster då hon fördomsfritt kombinerar olika material i sina konstverk, som hon omtalar som skulpturer. Naturen är starkt närvarande både i material, motiv och namn. Man har dock all anledning att liksom Helevä utforska lagren under ytan för att upptäcka fler dimensioner och landskap än de uppenbara.

”Jag är hemma i det villkorslösa och okonstlade landskapet, i ron som egentligen är fylld med tomhet. Jag vandrar i detta landskap, i dess lager; från rymdens tanklöshet och icke-materia till jordlagrens och hålornas värld. Jag söker uttryck för det omätliga och odefinierbara. Jag söker ljus i mörkret. Tiden försvinner, oändlighet och tystnad återstår. Känslan av att vara delaktig i något mycket större är stark. Allt det oföränderliga och beständiga som länge funnits till är närvarande.”
(Riitta Helevä, fri översättn. av Susanne Svenfors-Furu.)

Riitta Heleväs utställning Maan muisti visas 17.3 – 29.4.2011 i K.H.Renlunds museums utställningshall. Det är första gången den uleåborgsbaserade skulptören ställer ut i Karleby. Under 2000-talet har hon haft utställningar främst i Uleåborg och Helsingfors. För tillfället har hon ett femårigt arbetsstipendium beviljat av Statens bildkonskommission. Helevä är en välmeriterad konstnär med verk i många betydande samlingar i Finland, inte minst offentliga konstverk.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

💥TULTA JA JÄÄTÄ 1854 - Halkokarin kahakka englantilaisten silmin

Englannin  laivasto-osasto   Pohjanlahdella toukokuussa 1854. HMS Odinin laivalääkärinä toimineen Edward Creen akvarelli.  ©   National   Maritime   Museum,   Greenwich,   London Englantilaiset yrittivät Krimin sodan (1853-1855) Itämeren kampanjaansa liittyen maihinnousua Kokkolan Vanhansatamanlahdella 7.6.1854. Tavoitteena oli tuhota kaupungissa sijaitsevat vihollisen sotatarvikemateriaalit. Hyökkäys torjuttiin paikallisten asukkaiden tukemana. Tapahtumien kulku Englannin laivaston asiakirjojen ja silminnäkijöiden kertoman perusteella: Torstai 30.5.1854 Englantilaisen amiraali Plumridgen komennossa olevan Pohjanlahden laivasto-osaston kolme laivaa saapuu Raahen edustalle. Vastarintaa kohtaamatta raahelaisilta tuhotaan 13 laivaa, 9000 tynnyriä pikeä ja tervaa sekä suuret määrät laivanrakennusmateriaalia. Perjantai 1.6.1854 Kaikki Pohjanlahden osastoon kuuluvat neljä laivaa ( Leopard, Valorous, Vulture ja Odin ) saapuvat Oulun satamaan. Oulussa englantilaiset polttavat kaikkiaa

Hannu Leimu haastattelu

Hannun näyttely "Nyt Minä Olen Kapteeni Kid" on parhaillaan nähtävillä K.H. Renlundin Museon Näyttelyhallilla, osoitteessa Pitkänsillankatu 28. Siis Museokorttelissa, eli samassa pihassa missä ovat Lassanderin Talo ja Pedagogio. Vaikka kattoa remontoidaan, ollaan me kuitenkin auki ihan normaalisti! Eli Ti-Pe Klo. 12-15 ja La-Su klo 12-17. Torstaisin Ilmainen sisäänpääsy ja ilta aukiolo klo 18 - 20 ja taas 14.10 Torstai iltana itse taiteilija tavattavissa piirtämisen ja keskutelun merkeissä! Mutta, itse aiheeseen. Päätin näin näyttelyn alla ottaa asiakseni jututtaa Hannua ja keskustelimme elämästä ja sen loppumisesta. Taiteestakin taidettiin jotain höpistä. Ja tottakai Karatesta. Mutta pidemmittä puheitta, Hannu, miksi sinä olet Kapteeni Kidd? Minä olen kapteeni Kidd, koska ajan ratas on pyörähtänyt. Lapsuuteni muistorikkain lelu, Matchboxin kapteeni Kidd kolmenkymmenen vuoden takaa, näyttää kasvonpiirteiltään keski-ikäiseltä mieheltä. Ehkä lapsen leikki merirosvonukell