Taiteesta hyvinvointia ikääntyneille- hanke on loppumassa.
Kolme kuukautta kestäneellä mielenkiintoisella pilottihankkeella selvitettiin, mitä mahdollisuuksia K.H.Renlundin museolla on laajentaa toimintaansa lähemmäksi ikäihmisiä, joiden on vaikea päästä itse käymään museon näyttelyissä. Pohjanmaan Taidetoimikunta mahdollisti avustuksellaan palkkaukseni tehtävään. Hanke koostui kolmesta osasta, virtuaalinäyttelyt, työpajat ja kiertävä taidenäyttely, eli kulttuuria vietiin suoraan kohderyhmille.
Hankkeen tärkein osa oli virtuaalinäyttelyt, jotka ovat diaesitysten muodossa katsottavia koosteita museon perusnäyttelyistä. Suurin osa työaikaani kuluikin diaesitysten kokoamisessa, sillä materiaalia niitä varten ei ollut aiemmin kerätty. Hankkeen aikana virtuaalinäyttelyitä esitettiin videotykin avulla palvelukodeissa, mutta niitä voi aivan yhtä hyvin katsoa tietokoneella. Kuvien lisäksi esityksissä on myös selostukset, jotka on nauhoitettu enimmäkseen aidoissa ympäristöissä, jolloin heikkonäköinenkin katsoja voi kuuntelemalla saada käsitystä näyttelytilasta. Yhden esityksen kesto on n. puoli tuntia.
Virtuaalinäyttelyt jäävät osaksi museon toimintaa vaikka pilottihanke päättyykin. Virtuaalinäyttelyt sopivat näytettäviksi esim, palvelukodeissa, sairaaloissa, kouluissa yms. Niitä voi käyttää myös opetustarkoituksiin esim. elävöittämään Suomen historian, paikallishistorian tai taidehistorian opetusta. Suomenkielisinä aiheina näyttelyissä on ITE-taide, 1800-luvun porvariston elämä ja 1700-luvun kaupunkilaiselämä. Ruotsinkieliset esitykset ITE-taiteesta ja 1800-luvun porvariston elämästä ovat enää ruotsinkielisiä tekstejä vailla, joten nekin ovat saatavilla keväällä 2011.
Työpajoja pidin Tervakartanossa, vanhusten toimintakeskuksessa. Niihin osallistui päivätoimintaryhmiä, jotka kokoontuvat siellä viikoittain. Työpajoissa teimme omaelämäkerrallisia kollaaseja lehtileikkeistä ja sabluunamaalausta. Työpajojen ilmapiiri oli oikein mukava ja monenlaista tarinaa siinä kuulikin, kun kuvista nousi esiin niihin liittyviä muistoja. Eräskin lehtileike esitteli pyörätemppuilua 1930-luvulta ja se oli työpajalaisten mukaan hyvin suosittua nuorten kaupunkilaispoikien ajanviettoa jo silloin.
Kiertävä taidenäyttely ehti olla kolmessa eri asumispalveluyksikössä hankkeen aikana. Se olikin hankkeen passiivisin, mutta läsnäolevin osa-alue. Vein pienen näyttelykokonaisuuden omaa taidettani tuomaan vaihtelua laitosten asukkaille sekä henkilökunnalle.
Monissa laitoksissa on totuttu näkemään musiikki-esityksiä ja koululaisten näytelmiä tai leikkejä. Tässä projektista heräteltiin aktiivisuutta visuaalisten taiteiden osalta. Toivoisinkin taiteilijoiden, valokuvaajien, kulttuurialan opiskelijoiden ym. tuovan rohkeasti omia teoksiaan esille palvelukotiympäristöihin. Taide piristää kaikkien mieliä ja uusi katseltava tuo uusia puheenaiheita arkeen.
Ihan lopuksi haluaisin vielä kiittää Kristina Ahmasta luottamuksesta monipuolisuuteeni ja ammattitaitoon, Pohjanmaan Taidetoimikuntaa, jota ilman ei hanketta olisi ollut, Lauri Skantsia, joka oli suurena apuna käytännönjärjestelyissä sekä henkisenä tukena ja Sonja Raasakkaa avustamisesta ensimmäisissä virtuaalinäytöksissä. Suuri kiitos mukavista hetkistä myös Tervakartanon henkilökunnalle, jotka olivat työpajoissa iloisesti mukana sekä myös Ventuksen, Honkaharjun, Kuusikummun ja Pettersborgin ahkeralle henkilökunnalle ja mukaville asukkaille.
- Hanketyöntekijä, kuvataitelija amk, Pilvi Kivijärvi http://pilvikki.com/
ps. YLEn uutisjutun aiheesta voi katsoa YLE Areenasta osoitteessa http://areena.yle.fi/video/1531064
Kommentit
Lähetä kommentti