Siirry pääsisältöön

Kainuulaisia valokuvaajia 24.1.-28.4.2013

K.H.Renlundin museon näyttelyhallilla oleva näyttely esittelee neljän kainuulaisen valokuvaajan tuotantoa. Näissä töissä valokuvaajan linssi tarkentuu kainuulaiseen rantamaisemaan tai tallentaa tervaperinnettä, mutta löytää aiheensa myös Soweton kaduilta. Esillä on niin kuvajournalismia ja dokumenttivalokuvia kuin pelkistykseen pyrkiviä taidevalokuvia tai valokuvien ja animoitujen tekstien sekä äänen yhdistelmiä.

Kokkolalaiset juuret omaava Pekka Agarth tallentaa dokumenttivalokuviinsa tavallista elämää, ihmisiä arkiaskareissaan. Hän haluaa kuvillaan kunnioittaa mm. kansanperinteen vaalijoita ja siksi aiheena on jo kauan ollut tervan poltto ja muu tervaan liittyvä aineisto. Tervahaudan hehku ja savu kiehtovat myös visuaalisesti. Tervanpoltto on myös osa kainuulaista historiaa, samoin kuin se on Kokkolassakin. Muutamille tervanpoltto on edelleen myös elinkeino, sillä kirkkojen katot, puiset veneet ja perinnesukset vaativat tervaa, kertoo Agarth. Kuvat ovat suurikokoisia ja näyttäviä tunnelman luojina heti näyttelyhallin ensimmäisessä salissa.

Pääosin lehtikuvaajana työskennellyt Teijo Määttänen pyrkii näyttelyn teoksilla mahdollisimman suureen pelkistykseen. Hänen tuotantoonsa ovat vaikuttaneet modernin maalaustaiteen suuret nimet: Rothko, Monet, Pollock. Valokuvia rannoilta –kokonaisuus on täynnä muistoja lapsuudesta, rauhoittavia hetkiä luonnon helmassa. Nyt aikuisena Määttänen on kuvien kautta pohtinut voiko niitä lapsuuden ihania tunteita enää saavuttaa. Tämä luonnon tutkiminen ja aistiminen on vastapainoa Määttäsen leipätyölle lehtikuvaajana.

Ia Samoilin teos ”Punaisia ajatuksia” esitetään heijastuksena seinälle, ja sen ”Kuvat ovat vanhoja ja uusia; ne ovat absurdeja, kauniita, symbolisia, poliittisia - kaikkea miten minä näenkin. Niissä on paljon luontoa, sen ydintä, ainoaa vastausta kysymyksiimme. Ihmisiä ja ihmisen jälkiäkin näkyy, valokuva itsessään on ihmisen jälki. Tekstit ovat ajatuksia ja havaintoja runollisen äkkiväärästi.

Tavallinen turistimatka Etelä-Afrikkaan sai Arto Tuliman tarttumaan kameraansa kuvajournalistina. Muutaman tunnin kestänyt vierailu Soweton kaduilla teki suuren vaikutuksen ja synnytti kuvasarjan, joka vastakohtaparein tuo esille muutoksen ilmapiiriä. Sowetossa on edelleen nähtävissä rotusortopolitiikan arvet ja osa kaupungista on vielä kurjaa slummia, mutta edistystäkin on havaittavissa. Vaikka ihmisten elinoloissa on Etelä-Afrikassa vielä paljon parannettavaa, niin silti Tulima koittaa löytää kuvissaan myös niitä ilahduttavia muutoksen tuulia ja muutosta parempaan.

Näyttely on avoinna näyttelyhallilla ti-su klo 11-16, torstaisin klo 11-18. Tervetuloa!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Löytöretki Kokkolaan

Neristan (Kuva: Kokkolan kaupunki) Kokkola on minulle uutta maaperää. Noin puoli vuotta sitten, elokuun puolivälissä, pakkasimme aamulla Turussa mieheni kanssa pikkuauton täyteen tavaraa ja ajoimme läpi hikisen päivän kohti Kokkolaa. Vuokranantaja tapasi meidät talon edustalla, luovutti avaimet ja jätti meidät purkamaan muuttokuormaa. Saman päivän alkuillasta kalusteliikkeen mies toi meille sängyn sekä ruokapöydän ja tuolit. Varsinaisesti muutin kaupunkiin paria viikkoa myöhemmin, kun uusi työni Kokkolan kaupungilla alkoi 4.9. Oloni on viime syksystä saakka ollut kuin löytöretkeilijällä; kävelen uusissa maisemissa ja havainnoin ympäristöäni, tutustun uuteen ja ennestään tuntemattomaan. Kaupunkina Kokkola on näyttäytynyt minulle kiintoisana sekoituksena vanhaa historiallista kaupunkia ja uudempia kerroksia. Paikoitellen kaupunki on silmiä hivelevän kaunis ja taas paikoitellen olen huomannut ihmetteleväni tehtyjä ratkaisuja. Huomaan myös katsovani kaupunkia jalankulkijan ja pyöräilijän

Hannu Leimu haastattelu

Hannun näyttely "Nyt Minä Olen Kapteeni Kid" on parhaillaan nähtävillä K.H. Renlundin Museon Näyttelyhallilla, osoitteessa Pitkänsillankatu 28. Siis Museokorttelissa, eli samassa pihassa missä ovat Lassanderin Talo ja Pedagogio. Vaikka kattoa remontoidaan, ollaan me kuitenkin auki ihan normaalisti! Eli Ti-Pe Klo. 12-15 ja La-Su klo 12-17. Torstaisin Ilmainen sisäänpääsy ja ilta aukiolo klo 18 - 20 ja taas 14.10 Torstai iltana itse taiteilija tavattavissa piirtämisen ja keskutelun merkeissä! Mutta, itse aiheeseen. Päätin näin näyttelyn alla ottaa asiakseni jututtaa Hannua ja keskustelimme elämästä ja sen loppumisesta. Taiteestakin taidettiin jotain höpistä. Ja tottakai Karatesta. Mutta pidemmittä puheitta, Hannu, miksi sinä olet Kapteeni Kidd? Minä olen kapteeni Kidd, koska ajan ratas on pyörähtänyt. Lapsuuteni muistorikkain lelu, Matchboxin kapteeni Kidd kolmenkymmenen vuoden takaa, näyttää kasvonpiirteiltään keski-ikäiseltä mieheltä. Ehkä lapsen leikki merirosvonukell

AIKAMATKA KESKIAJALLE - LEIKKIÄ, TARINOITA JA TOIMINTAA

Järjestimme yhteistyössä Kokkolan koulutoimen Kuperkeikka- ja Projektori hankkeen ja Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajakoulutuksen kanssa 6.9. – 30.9. Saarimäen markkinat - aikamatka keskiajalle –tapahtuman. Se oli suunnattu perusopetuksen 5-6 luokille. Tapahtumaan osallistuikin kaikkiaan parikymmentä luokkaa mm. Torkinmäen, Hollihaan, Mäntykankaan, Villan, Kyrkbackenin, Rahkosen, Vionojan ja Kälviän kirkonkylän kouluista. Valitettavasti emme voineet tarjota teemapäivää kaikille halukkaille, mutta nopeimmat pääsivät mukaan. Teemapäivä kesti yhden luokan osalta aina yhden koulupäivän. Kumppaneinani tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa toimivat opettajat Auli Palosaari ja Pertti Kuosmanen. Ilman heidän vahvaa ammattiosaamistaan ja työpanostaan tapahtumaa ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Lisäksi tapahtumassa työskentelivät myös luokanopettajakoulutuksen syventävää harjoittelua tehneet Sari, Eva, Outi ja Janika, jotka tekivät minuun suuren vaikutuksen luovuudellaan ja