Siirry pääsisältöön

Täällä Afrikka, Serge Vollin

Minun nimi on Kataysa Cabrera, olen tyoharjoitelemassa K.H. Renlundin Museo toimistossa. Olen uusi tässä kulttuurin, museoiden, maalausten ja tekstiilien maailmassa, mutta täytyy myöntää että kaikki tämä on temmannut minut mukaansa.

Olimme onnekkaita viime perjantaina, Roosin talossa, Serge Vollin vierailusta ja ihastuimme hänen tapaansa ilmaista teoksissaan ja luonnollisuuteen jolla hän kertoo elämästään, ja Laurent Danchin (taiteen asiantuntija, kuraattori ja tutkija)



Kaikki tämä on mahdollista kokea näyttelyssä joka on nimeltään Täällä Afrikka  ja joka on täällä syyskuuhun asti.

Erikoinen ilta jolloin kuulimme taiteilijan elämästä ja samoin myös puhuttiin muiden taiteilijoiden töistä, jotka ovat esillä näyttelyssä. Kaikki he ovat itse-oppineita ja eivät kuulu mihinkään erikoiseen taidesuuntaukseen, vaan he maalaavat mitä tuntevat ja elävät kuulumatta mihinkään erikoiseen ryhmään. Esimerkiksi  tunisialaisen Jaber al Mahjoubin  työt, jotka koskettavat sosiaalisia oloja ja myös suoraan politiikkaa.




Esillä on myös Bayan tauluja, jonka työ edustaa naisia, kukkia ja lintuja. Baya läpikävi myrskyisen sota-ajan joka heijastuu hänen töissään ja joka kiehtoi  itse Picassoa.

Afrikka nÿttelyssä  löydämme myös Julien Yémadjen tekstiilejä. Taiteilija, jolla oli kunnia pukea koko Benin kuninkaalisen perheen kankaillaan. Hänen kankaansa esittävät tavallisia, joka-päiväisiä elämäntilanteita.

Vollinin työ on luonteenomaista väreistään ja henkilökuvien muodoista. Jotta
voimme paremmin ymmärtää hänen taidettaan meidän tulee tietää hänen elämästään
esimerkiksi läpikäydystä sota-ajasta joka selittää monet ominaisuudet hänen töissään.

Vollinin maalaukset kertovat usein hänen kotimaastaan Algeriasta. Tämä selittää miksi henkilökuvissa ei ole korvia eikä suuta. Vollin maalaa omaa elämäänsä ja kokemuksiaan. Hän maalaa tarinansa ja voi hyvin ymmärtää että se ei ole helppoa nuorelle joka on elänyt sota-aikana.

Henkilökuvat ilman korvia ja suuta kuvaavat Vollinin tarvetta olla kuuntelematta ja välttää pahat uutiset huonoina aikoina



Tule käymään!

Kataysa Cabrera Laasanen

Kommentit

  1. Hieno tilaisuus ja mukavia vieraita! Ja näyttelyhän on komia myös...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jackson Haines - Kaunoluistelun isä Kokkolassa 1800-luvulla

  Jackson Haines. Kuva: Suomen Kansallismuseo Saavuin kesäksi museoharjoitteluun Kokkolaan, joka oli itselleni ennestään täysin vieras kaupunki. Kesä kului siten harjoittelun ohessa uuteen kaupunkiin ja sen historiaan tutustuen. Yli 400 vuoden ikäisen Kokkolan kadut ovat nähneet monenlaisia kulkijoita. Monen juuret ovat olleet tiukasti kaupungin maaperässä usean sukupolven ajan. Toiset ovat puolestaan viettäneet kaupungissa vain murto-osan elämästään, mutta tästä huolimatta he jättäneet pysyvän jäljen kaupunkiin. Yksi tällainen henkilö on kaunoluistelun isäksi tituleerattu, New Yorkista kotoisin ollut Jackson Haines (1838-1875), joka matkasi vuonna 1864 Atlantin yli esiintyäkseen Euroopassa. Yli 10 vuoden ajan Haines hurmasi yleisöä ympäri Euroopan suurkaupunkeja. New Yorkin katuojien jäillä lapsena luistelemaan oppinut hedelmäkauppiaan poika luisteli muun muassa Ruotsin silloisen kuninkaan Kaarle XV:n, Preussin kuningas Vilhelm I:n ja Venäjän tsaariperheen suosioon. Hainesin kuulu...

💥TULTA JA JÄÄTÄ 1854 - Halkokarin kahakka englantilaisten silmin

Englannin  laivasto-osasto   Pohjanlahdella toukokuussa 1854. HMS Odinin laivalääkärinä toimineen Edward Creen akvarelli.  ©   National   Maritime   Museum,   Greenwich,   London Englantilaiset yrittivät Krimin sodan (1853-1855) Itämeren kampanjaansa liittyen maihinnousua Kokkolan Vanhansatamanlahdella 7.6.1854. Tavoitteena oli tuhota kaupungissa sijaitsevat vihollisen sotatarvikemateriaalit. Hyökkäys torjuttiin paikallisten asukkaiden tukemana. Tapahtumien kulku Englannin laivaston asiakirjojen ja silminnäkijöiden kertoman perusteella: Torstai 30.5.1854 Englantilaisen amiraali Plumridgen komennossa olevan Pohjanlahden laivasto-osaston kolme laivaa saapuu Raahen edustalle. Vastarintaa kohtaamatta raahelaisilta tuhotaan 13 laivaa, 9000 tynnyriä pikeä ja tervaa sekä suuret määrät laivanrakennusmateriaalia. Perjantai 1.6.1854 Kaikki Pohjanlahden osastoon kuuluvat neljä laivaa ( Leopard, Valorous, Vulture ja Odin ) saapuvat Oulun satamaan. Ou...
ProtestITE – Tyyne Eskon muistonäyttely ja Juha Pesosen maalauksia 16.5.–29.9.2013, ITE-museo, Pedagogio, Kokkola ITE-taiteelle tyypillinen mielenilmaisu, protesti vallitsevia oloja vastaan tai mielenpurkaus on ITE-museon kolmannen kesänäyttelyn teema. Näyttelyn taiteilijoina on edesmennyt kokkolalainen kuvataiteilija Tyyne Maria Esko (1920–2011) sekä tamperelainen Juha Pesonen (s. 1972). Esko on kansainvälisestikin tunnettu ITE-taiteilija, kun taas Pesonen on ITE-museon uusimpia löytöjä. Kumpaakin taiteilijaa yhdistää rohkeus; Tyyne Esko paljastaa avoimesti ja pisteliäästi vallanpitäjien ahneuden ja lyhytnäköisyyden, kun taas Juha Pesonen maalaa sisäisen ristiriitansa huikeiksi omakuviksi. Pesosen maalaukset ovat esillä ensimmäistä kertaa julkisesti. Tyyne Eskon taiteellinen työskentely alkoi vasta hänen jäätyään eläkkeelle, mutta sitäkin näkyvämmi Tyyne Esko ei esittelyä kaipaa Kokkolassa, missä monet ovat henkilökohtaisesti hänet tavanneet tai kuulleet hänestä puhut...