Siirry pääsisältöön

ETT konferenssissa

Terveisiä maailmalta! Olin syyskuun lopulla Dubrovnikissa The Best in Heritage Conferencessa. Sain kutsun sen innovatiivisten toimintamallien foorumille, The Creative Forum, kertomaan museomme toiminnasta. Aiheeni käsitteli ETT-toimistoa ja Viisaiden Miesten ryhmää. Konferenssin järjestäjiä olivat mm. Europa Nostra, Unesco ja ICOM.

Konferenssin palautteena ETT ja Viisaat saivat varsin ihastuneen vastaanoton ja malli koettiin innostavaksi ja helpoksi soveltaa myös muissa museoissa. Sen perusteella konferenssin anti oli vahvistunut usko omien valintojen oikeellisuuteen ja valittuun toimintasuuntaan. Näin pienen Kokkolan museotoimi täällä maailmanreunalla onkin kehittämistyössä ihan ajan hermolla!

ETT tarkoittaa Erikoistietotoimistoa, joka sijaitsee museon toimiston suojissa. Sitä ylläpitävät Viisaat Miehet eli paikalliset amatöörit ja intohimoiset historian harrastajat. Nämä henkilöt keräävät tietoaineistoja kukin omilta aloiltaan tietopankkiin, joka on sijoitettu ETT:hen.

Näiden harrastajien toiminta on ollut pitkäjänteistä ja jatkunut jo vuosia. He ovat toimineet viime vuosina myös museon kumppaneina yksittäisissä hankkeissa. Vuosi sitten sovimme yhdessä, että annamme heille selkeän aseman ja nimeämme heidät Viisaiksi miehiksi. Samalla avasimme toiminnalle toimiston museon tiloissa osoittaaksemme heidän roolinsa museon vakiintuneina kumppaneina.

ETT on saanut lisävahvistusta, kun Kokkolan matkailuoppaat ja 1700-luvun tutkimusryhmä halusivat liittyä sen toimintaan. ETT:ssä käy lähes päivittäin joku viisaistamme ja samalla vaihtaa muutaman sanan museon henkilökunnan kanssa. Olemme sopineet, että joka kuukauden ensimmäinen tiistai tapaamme yhdessä kahvihetken merkeissä keskustellaksemme ajankohtaista yhteisistä asioista. Useimmiten istunnot johtavat uusiin kiinnostaviin pohdintoihin tai tutkimuksiin.

ETT on paikka, johon kuka tahansa on tervetullut tutustumaan aineistoihin, jotka nousevat myös virallisen historiankirjoituksen ulkopuolelta. Kyse on mikrohistoriasta, tarinoista, suullisesta perinteestä, anekdooteista ja kertomuksista alueen tapahtumista, tavoista ja ihmisistä. Tämän aineiston kautta nousee esiin muutakin kuin ”suumiesten historiaa”. Historia ja erityisesti paikallinen historia käsittelee meidän kaikkien jalanjälkiämme ja siksi se on kaikkien yhteinen asia.


Kristina Ahmas

Kommentit

  1. Totta. Mikrohistorian esiin tuominen on tärkeää omasta mielestäni juuri siksi, että se kuroo tavallaan umpeen sitä väliä mikä on tavallisen kansalaisen ja monesti hyvin etäisen historian tutkimisen välillä. Pelkät vuosiluvut ja niihin liittyvät suuret tapahtumat eivät avaudu niin hyvin jos niihin ei saa tarttumapintaa, jotain mistä ilmenee motiiveja toiminnan takana, ihmisten iloja ja suruja, eli tätä koko ihmisyyden kirjoa. Jotain minkä voi kokea tavallaan omakseen. Koska sitähän se historia on, Meidän kaikkien tarina.

    Parhaimmillaan Viisaat miehet antavat kasvot kasvottomille ja tekevät historian tutkimisesta akateemisen sijasta jännittävää, mutta kuitenkin arkipäiväisempää.


    -Petri Aspvik-

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jackson Haines - Kaunoluistelun isä Kokkolassa 1800-luvulla

  Jackson Haines. Kuva: Suomen Kansallismuseo Saavuin kesäksi museoharjoitteluun Kokkolaan, joka oli itselleni ennestään täysin vieras kaupunki. Kesä kului siten harjoittelun ohessa uuteen kaupunkiin ja sen historiaan tutustuen. Yli 400 vuoden ikäisen Kokkolan kadut ovat nähneet monenlaisia kulkijoita. Monen juuret ovat olleet tiukasti kaupungin maaperässä usean sukupolven ajan. Toiset ovat puolestaan viettäneet kaupungissa vain murto-osan elämästään, mutta tästä huolimatta he jättäneet pysyvän jäljen kaupunkiin. Yksi tällainen henkilö on kaunoluistelun isäksi tituleerattu, New Yorkista kotoisin ollut Jackson Haines (1838-1875), joka matkasi vuonna 1864 Atlantin yli esiintyäkseen Euroopassa. Yli 10 vuoden ajan Haines hurmasi yleisöä ympäri Euroopan suurkaupunkeja. New Yorkin katuojien jäillä lapsena luistelemaan oppinut hedelmäkauppiaan poika luisteli muun muassa Ruotsin silloisen kuninkaan Kaarle XV:n, Preussin kuningas Vilhelm I:n ja Venäjän tsaariperheen suosioon. Hainesin kuulu...

💥TULTA JA JÄÄTÄ 1854 - Halkokarin kahakka englantilaisten silmin

Englannin  laivasto-osasto   Pohjanlahdella toukokuussa 1854. HMS Odinin laivalääkärinä toimineen Edward Creen akvarelli.  ©   National   Maritime   Museum,   Greenwich,   London Englantilaiset yrittivät Krimin sodan (1853-1855) Itämeren kampanjaansa liittyen maihinnousua Kokkolan Vanhansatamanlahdella 7.6.1854. Tavoitteena oli tuhota kaupungissa sijaitsevat vihollisen sotatarvikemateriaalit. Hyökkäys torjuttiin paikallisten asukkaiden tukemana. Tapahtumien kulku Englannin laivaston asiakirjojen ja silminnäkijöiden kertoman perusteella: Torstai 30.5.1854 Englantilaisen amiraali Plumridgen komennossa olevan Pohjanlahden laivasto-osaston kolme laivaa saapuu Raahen edustalle. Vastarintaa kohtaamatta raahelaisilta tuhotaan 13 laivaa, 9000 tynnyriä pikeä ja tervaa sekä suuret määrät laivanrakennusmateriaalia. Perjantai 1.6.1854 Kaikki Pohjanlahden osastoon kuuluvat neljä laivaa ( Leopard, Valorous, Vulture ja Odin ) saapuvat Oulun satamaan. Ou...
ProtestITE – Tyyne Eskon muistonäyttely ja Juha Pesosen maalauksia 16.5.–29.9.2013, ITE-museo, Pedagogio, Kokkola ITE-taiteelle tyypillinen mielenilmaisu, protesti vallitsevia oloja vastaan tai mielenpurkaus on ITE-museon kolmannen kesänäyttelyn teema. Näyttelyn taiteilijoina on edesmennyt kokkolalainen kuvataiteilija Tyyne Maria Esko (1920–2011) sekä tamperelainen Juha Pesonen (s. 1972). Esko on kansainvälisestikin tunnettu ITE-taiteilija, kun taas Pesonen on ITE-museon uusimpia löytöjä. Kumpaakin taiteilijaa yhdistää rohkeus; Tyyne Esko paljastaa avoimesti ja pisteliäästi vallanpitäjien ahneuden ja lyhytnäköisyyden, kun taas Juha Pesonen maalaa sisäisen ristiriitansa huikeiksi omakuviksi. Pesosen maalaukset ovat esillä ensimmäistä kertaa julkisesti. Tyyne Eskon taiteellinen työskentely alkoi vasta hänen jäätyään eläkkeelle, mutta sitäkin näkyvämmi Tyyne Esko ei esittelyä kaipaa Kokkolassa, missä monet ovat henkilökohtaisesti hänet tavanneet tai kuulleet hänestä puhut...